Magyar gazdaság

A csok zászlóshajója az otthonteremtési programnak

Ismét lendületet kap az otthonteremtési támogatások rendszere – fogalmazott Görög Norbert, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkárságának főosztályvezetője.

Az ingatlanpiacon a kormány több szereplővel vesz részt évek óta: korábban főként gazdaságpolitikai szempontokat vett figyelembe, azonban mára egyre inkább előtérbe került az emberi erőforrások oldala, a családok támogatása – mondta Görög Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkárságának főosztályvezetője a Világgazdaság 2019-2030 elnevezésű konferenciáján.

Előadásában kifejtette, hogy

a kormányzat 2010-ben népesedési fordulatot hirdetett meg azzal a céllal, hogy a 2050-es évekre megálljon az 1980-as évek óta tartó népességfogyás.

Több felmérés bizonyította már, hogy a gyerekvállalás szempontjából az egyik kiemelt helyen szerepel a megfelelő méretű és komfortú saját otthon megléte – hangsúlyozta a főosztályvezető. Kifejtette, hogy 2010 előtt visszaszorultak a kamattámogatások, a vissza nem térítendő támogatások, és megnőtt a devizahitelek szerepe. Görög Norbert kiemelte, hogy a kormányváltást követően a lakáshoz jutás segítése is célként lett kitűzve, aminek az érdekében 2012-ben új otthonteremtési programot hirdettek. Ezzel párhuzamosan kvázi felszámolták a devizahitelezést. Végtörlesztés, Nemzeti Eszközkezelő elindítása, valamint az árfolyamgát-konstrukció – sorolta a devizahitelesek megsegítéséért tett lépéseket.

Görög Norbert
Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

A következő nagy ugrás 2015-ben következett a bevezetésével, amelyet egy évvel később több elemmel és kedvezménnyel tovább bővítettek. Mindezek mellett tovább folytak a devizahitelesek megsegítését célzó intézkedések, amelynek köszönhetően a nem teljesítő hitelek aránya lényegesen lecsökkent – hangsúlyozta Görög Norbert.

Az új családvédelmi akciótervvel kapcsolatban kiemelte, hogy ismét lendületet kap az otthonteremtési támogatások rendszere. Kiterjesztik azokat a használt lakásokra, bővítik a összegét, már a második gyerek után is jelentős támogatásokat kapnak a családok. A harmadik gyerek vállalása esetén már 4 millió forintot fognak elengedni a tartozásból, de a második gyermeknél is elengednek 1 millió forintot – fogalmazott a főosztályvezető.

A csok zászlóshajója a kormány otthonteremtési programjának

– jelentette ki Görög Norbert. Elmondta azt is, hogy több mint 100 ezer család van, akik az elmúlt években igénybe tudták venni a csokot – egyharmaduk új, kétharmaduk használt lakásra. Ez több mint 300 milliárd forint támogatást jelentett eddig, és az igénylők több mint harmada nagycsaládos – azaz három vagy több gyermeket nevelnek. Úgy véli, hogy mindezeknek születésösztönző hatása is van, hiszen több mint 50 ezer gyerek megszületését vállalták a családok a csok keretében. Ezek az intézkedések hozzájárulnak a családok otthonteremtése mellett a gyermekvállaláshoz is – tette hozzá a főosztályvezető.

Görög Norbert otthonteremtés csok családvédelmi akcióterv
Kapcsolódó cikkek