Magyar gazdaság

A tervezéstől a vásárlásig átalakítja az ingatlanpiacot a digitalizáció

A digitalizáció térnyerése miatt a teljes ingatlanfejlesztési folyamat átalakulóban van – mondta Réder Erik ingatlanforgalmi szakjogász a Világgazdaság ingatlanpiaci konferenciáján.

A digitalizáció térnyerése miatt a teljes ingatlanfejlesztési folyamat átalakulóban van – mondta Réder Erika, a dr. Réder Ügyvédi Iroda ingatlanforgalmi szakjogásza a Világgazdaság 2019-2030 stratégiát építünk! című konferenciáján. A szakember elmondása szerint ma már központi kérdés a is, mivel 2021. január elseje után az új ingatlan használatba vételi engedélyhez az energiafelhasználás 25 százalékának megújuló energiának kell lennie.

Az ingatlanok megtalálásában és kiválasztásában egyre nagyobb szerepet játszik majd a mesterséges intelligencia, és az ingatlanok tervezése során is egyre elterjedtebb a digitális technológiák használata, 3D-ben meg lehet már mutatni a tervek alapján, hogyan fog kinézni a kész ingatlan.

Ezen a területen a legelterjedtebbek az innovatív eszközök.

Nagy változást hoz az ingatlanpiacnak a BIM-rendszer (Building Information Modeling), ami egy épületinformációs modellezés. Ez lehetőséget teremt arra, hogy minden szakember tervezési feladatai egy rendszerben összpontosuljanak, és ez a rendszer az első pillanattól egészen a hasznosulásig terjed. A három dimenzió mellé bejön még kettő, a 4D a költségvetés, az 5D pedig az időtényezőt jelenti.

Dr. Réder Erika, a dr. Réder Ügyvédi Iroda ingatlanforgalmi szakjogásza
Fotó: Moricz-Sabján Simon

A kivitelezés terén a 3D-nyomtatás technológia alkalmazása is elterjedtebb lesz, ez megoldás lehet az idő kérdésére, hogy ne legyen csúszás a kivitelezésben, és a munkaerőhiányra is választ adhat.

Nagy minőségi lépést jelent majd a 3D ingatlan-nyilvántartás, ami minden információt tartalmaz majd az ingatlanról, és hasonlóan nagy minőségi ugrást jelent majd a távolból történő szerződéskötés elektronikus aláírás segítségével.

Ennek a technikai újításnak köszönhetően nem kell egy helyen tartózkodnia a szerződést aláíró feleknek. Arra is lehetőség van már, hogy az ügyfélazonosítás videótelefonon keresztül történjen. Úgy is lebonyolítható egy adásvételi-szerződés megkötése, ha az egyik fél külföldön tartózkodik.

Dr. Réder Erika digitalizáció ingatlan konferencia
Kapcsolódó cikkek