A zöldségek gyors drágulása egyrészt az aszályoknak, a globális felmelegedésnek, másrészt a munkaigényes ágazatban tapasztalható számottevő béremeléseknek tudható be – mondta a Világgazdaságnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Az elmúlt másfél évtizedben érezhetően magasabb az átlaghőmérséklet, és az aszályos időszakok is hosszabbak – nem véletlen, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv egyik pontja az öntözéses gazdálkodás segítése, amivel mérsékelhetők a csapadékmentes időszakok okozta károk. A mezőgazdaság, különösen a gyümölcs-zöldség ágazat kifejezetten munkaigényes, ráadásul rosszul fizetett területről van szó, az elmúlt években azonban tetemes béremeléseket láthattunk – tette hozzá.
A bruttó átlagkereset 93 százalékkal nőtt 2006 és 2018 között, míg az infláció csupán 47 százalékkal – derült ki a Világgazdaság számításaiból. A fogyasztói árak 2014-ig gyorsabban emelkedtek, mint a bérek, azóta a válság miatt elhalasztott fogyasztás pótlása figyelhető meg. Összességében a keresetek kétszer gyorsabban emelkedtek a teljes időszak alatt, mint a drágulás üteme. Árnyalja a képet, hogy az élelmiszerek ára 65 százalékkal emelkedett 2006 és 2018 között, ráadásul az ételek drágulási üteme 2016-ig meghaladta a bérek növekedését. Ez azért lényeges, mert az élelmiszereknél nem lehet elhalasztott fogyasztásról beszélni. Annak ellenére volt gyorsabb az élelmiszerárak emelkedése az inflációnál, hogy számos termékkategóriában áfacsökkentéssel élt a kormány.
Nem mindegy, mely élelmiszertípusok mennyivel drágultak, hiszen az ásványvíz és az üdítő nem alapvető élelmiszer, mégis erőteljesen lefelé húzza az átlagot a 45, illetve 55 százalékos áremelkedéssel, valamint a cukrot tartalmazó édességek, lekvár, méz, csokoládé és cukorka kategória is csupán 41 százalékkal drágult 2006 óta. A kávé, tea kategória viszont felfelé húzza az átlagot, de szintén nem tartozik az alapvető élelmiszerek közé. A zöldségek ára ment fel a legnagyobb, 110 százalékos mértékben, ez jóval meghaladta a béremelések ütemét. Igaz, a drágulás hektikus volt: 2010-ben 20 százalékkal, tavaly pedig 13 százalékkal drágultak a zöldségek, 2008-ban és 2014-ben 5-5 százalékos áresést tapasztalhattunk. A zöldségeken kívül csak az olajok, zsiradékok drágulása haladta meg a keresetbővülést, ez a kategória 94 százalékkal lett drágább 2006 óta. Virovácz Péter szerint a hosszú távú trendeknek nem tud ellenállni az ágazati áfacsökkentés, nem ez az infláció elleni harc eszköze.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.