Magyar gazdaság

Jogsértő a külföldieket diszkrimináló német autópályadíj

Közösségi jogot sért a gyakorlatilag kizárólag külföldieket terhelő autópályadíjak németországi bevezetése – mondta ki keddi ítéletében az Európai Bíróság.

Az Európai Bíróság ítéletet hozott a németországi autópályadíjak bevezetése ellen, mely diszkriminálja a külföldi autósokat. A Németországban két évvel ezelőtt elfogadott díjfizetési rendszer alapgondolata, hogy a németeknek és a külföldieknek is kell úthasználati díjat fizetniük, de

a belföldi autósokat a csökkentésével tehermentesítik.

Ausztria – Hollandia támogatásával – az Európai Bírósághoz fordult az ügyben, mondván, a szabályok gyakorlatilag diszkriminálják a külföldi autósokat, nekik kell tulajdonképpen kizárólag fizetniük az úthasználatért.

A luxembourgi bírák kedden a felperesnek adtak igazat, így a német hatóságoknak módosítaniuk kell vagy visszavonniuk a kifogásolt jogszabályt.

A díj diszkriminatív, mivel gazdasági terhe a gyakorlatban csakis a más tagállamokban nyilvántartásba vett járművek üzembentartóira és vezetőire hárul, valamint sérti az áruk szabad mozgásának és a szolgáltatásnyújtás szabadságának elvét.

Az Európai Bíróság elutasította a berlini érvelést, hangsúlyozva, hogy a diszkriminatív szabályok létjogosultsága nem igazolt.

Kiemelték: a tagállamok természetesen módosíthatják közúti infrastruktúrájuk finanszírozási rendszerét, mindazonáltal tiszteletben kell tartaniuk az uniós jogot.

Fotó: AFP

Ez azon ritka esetek egyike, amikor nem az Európai Bizottság indított kötelezettségszegési eljárást egy ország ellen, hanem egy másik tagállam.

A törvényszék ezzel a verdikttel ellentmondott az illetékes bírósági főtanácsnok korábbi állásfoglalásának, miszerint a rendszer összhangban van az uniós joggal, az osztrák keresetet ezért el kellene utasítani.

Ez már a módosított változata az Európai Bizottság által kifogásolt, és ezért végül elvetett eredeti terveknek, amelyek értelmében a díj összegét jóváírták volna az országban bejegyzett járművek adójában. A brüsszeli követelésre átalakított szabályozás legfőbb új eleme az volt, hogy a gépjárműadót nem automatikusan csökkentik a díj összegével, hanem a motor környezetvédelmi besorolása alapján jár a kedvezmény, amelynek minimális összege megegyezik az úthasználati díjjal.

Németország Hollandia jogellenes Európai Unió autópályadíj Ausztria
Kapcsolódó cikkek