Magyar gazdaság

Photon: beindult a fotósok és videósok Uberje

Elindult a profi fotósokat és potenciális ügyfeleket összekötő startup vállalkozás online platformjának legfrissebb verziója – tudta meg a VG.hu a cég ügyvezetőjétől, Volom Sárától. A 2017-ben útjára indított cég ötletgazdája mesélt a kezdetekről, a hazai startup ökoszisztémáról, valamint arról, hogy milyen tulajdonságokkal bír ma egy jó fotós.

„A Photon elindította online platformjának legfrissebb verzióját, amely tehetséges fotósokat kapcsol össze potenciális ügyfelekkel” – tudatta Volom Sára, a startup vállalkozás ügyvezetője a VG.hu-val. Elmondása szerint az oldal lényege, hogy segítségével a megrendelők gyorsan és egyszerűen megkereshetik a számukra legmegfelelőbb fotós és videós szakembert, legyen szó rendezvény-, tárgy- és étel-, enteriőr vagy akár portréfotózásról.

Az online ügynökség megújult felülete a tehetséges fotósokat és videósokat kapcsolja össze potenciális ügyfelekkel,

az oldalon néhány kattintással ki lehet választani, hogy milyen fotózásra és milyen időpontra keres valaki szakembert. A profi fotós közösség tagjai ezt követően jelentkezhetnek a létrehozott projektre.

Volom Sára, a Photon ügyvezetője
Fotó: Photon

„Csak erős ambíciókkal lehet érvényesülni”

„A startup-ökoszisztéma Magyarországon az aranykorát éli: rengeteg tőke van a piacon, sok tanulási lehetőség biztosított inkubátorok és akcelerációs programok keretében” – osztotta meg tapasztalatait a vállalkozás ötletgazdája. Kiemelte, az elmúlt időszakban már szakértők is megjelentek a piacon, akik mentoráció formájában adják át tudásukat és tapasztalataikat a csapatoknak.

A rendszer mindenki elé ugyanazokat a kihívásokat állítja, amelyeket kortól és nemtől függetlenül meg kell tudni ugrani, ahhoz, hogy valaki A-ból B-be jusson.

Viszonylag hamar ki kell bújni az alól a takaró alól, hogy kezdők vagyunk, a lehető leggyorsabban meg kell szerezni azt a tudást, ami első körben az életben maradáshoz, utána pedig a fejlődéshez szükséges

– véli Volom Sára, aki szerint érvényesülni kizárólag erős ambíciókkal, kellő önkritikával és tanulásra való nyitottsággal, illetve kellő motivációval lehet. Meglátása szerint a startup világ itthon azért nem csak játék és mese, a kezdeti szakaszban ugyanis a vállalkozásoknak jelentős terheket okozó adókkal kell megküzdeniük, amelyek enyhítésével jelentősen fel lehetne gyorsítani a folyamatokat.

Vállalkozói klubból az elit csoportba

Volom Sára és csapata 2017-ben a BCCH–uSchool vállalkozói klub négy hónapos képzése alatt indította útjára a projektet, amivel később több pitch versenyen is elindultak. A sikeres fogadtatást látva aztán jelentkeztek a 2017 júliusában meghirdetett, második Telenor Accelerate programra, amelybe bekerülve – az öt hónapos intenzív felkészítés mellett – a hazai befektetői piacon kiemelkedő szakmai mentorokkal dolgozhattak együtt. Ez idő alatt a Photon 7 millió forint befektetéshez jutott, aminek nyomán 2018 tavaszán hivatalosan is céggé alakultak. A vállalkozás sikeresen pályázott a Design Terminal három hónapos, intenzív vállalkozásfejlesztő mentorprogramjának őszi szemeszterére.

A folyamatos munka és a megszerzett tapasztalatok alapján mára olyan ügyfeleket tudhat sorai között, mint a Mol, a Bortársaság, vagy a DLA Piper és az Adaptive Media.

Az ügyvezető elmondása alapján azonban ezek az ügyfelek nem jöttek könnyen, de a szerencse melléjük szegődött. „A Photon a kezdeti fázisban nem tudott nagyobb cégeket marketinggel elérni, miután a brand még nem volt ismert. Nem volt sok százezrünk amit marketingbe tudtunk volna önteni, a hirdetési keretünk pedig eddig nulla forint volt. A 7 millió forintos befektetésünk körülbelül fél év alatt elfogyott, ami után muszáj volt a saját lábunkra állni” – magyarázta Volom Sára.

Fotó: Shutterstock

Éppen ezért első körben tudatosan és transzparensen el kellett kezdeniük építeni a márkájukat, ami meggyőzővé tudott válni a vállalatok számára. Az első ügyfeleket saját kapcsolati rendszerükből szerezték, az utána következőket pedig networkinggel és direkt salessel érték el. Azzal Volom Sára is tisztában van, hogy ez nem egy skálázható megoldás, de amíg a brand awareness (márkaismertség) növekedő szakaszban van, a cégnek pedig több ideje van, mint pénze, addig ez egy tökéletes megoldás lehet.

A sikerükhöz ráadásul a jól célzott PR-megjelenések is nagyban hozzátettek: a Mol például egy róluk írt cikk alapján kereste meg őket.

Minket ez a hajtós időszak tett erőssé, kevés pénzből kellett mérhető eredményeket elérnünk

– jelentette ki az ügyvezető.

A cél a nemzetközi piac

A jelenleg fővárosi szinten működő B2B fotós és videós piacot célzó vállalkozás az év második felére további tőkebevonást tervez, 2020-tól pedig egy nemzetközi terjeszkedés keretében a közép-kelet-európai régió piacait is meghódítanák. Hogy kifejezetten ezt a térséget célozzák meg, annak Volom Sára szerint egyetlen fontos oka van, mégpedig az, hogy

ebben a térségben még nincs jelen jelentős versenytársuk.

„Csupán kevésbé reszponzív fotós »telefonkönyvek« vannak fent a neten, amik nem többek egy adatbázisnál. Ezzel ellentétben mi egy online automatizált ügynökséget szeretnénk megteremteni, ahol nem csak egy nagy fotós networkhöz férhetnek hozzá a megrendelők, hanem menedzselhetik a projekteket, briefeket tudnak alkotni, egy helyen tudnak fizetni és a képeket átvenni” – szögezte le Volom Sára. Hozzátette, a cég a külföldi terjeszkedés szempontjából az elsődleges célpiacoknak Ausztriát, Németországot, és Lengyelországot tekinti, de persze továbbra is szeretnének hangsúlyt fektetni a hazai piacra.

Az alkotói véna gyakran felülírja a szolgáltatói elvárásokat

„Fotósként nem csak a képek készítésével kell foglalkozni, hanem gondolni kell arra is, hogy mi szolgáltatók vagyunk” – hívta fel a figyelmet a fiatal startupper. Szerinte a mindennapokban nem csak szépen kell tudni fotózni, hanem például jól és gyorsan kell tudni kommunikálni az ügyfelekkel. „Itthon a szolgáltatói szemléletmód még nem igazán ivódott be a fotósoknál, nagyra tartják az alkotói vénájukat. Viszont az alkotói véna és a szolgáltatói elvárások bizonyos ponton már nem férnek meg egymás mellett” – hangsúlyozza Volom Sára. Szerinte sok fotós ezt nehezen tudja kezelni és folyamatos frusztrációt okoz nekik, de mint alkotói fotográfus ezt az egyensúlyt a művészet és a szolgáltatás közt rendkívül nehéz megtalálni.

 

Volom Sára fotó startup Photon video vállalkozás
Kapcsolódó cikkek