Stabil a hazai tejágazat
Kedvező nemzetközi környezetben, kiemelt támogatások segítségével gazdálkodhatnak a tejtermelők, ennek köszönhetően az ágazat stabil és jövedelmező – jelentette ki Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a tej világnapja alkalmából tartott rendezvényen. Az elmúlt évben európai uniós forrásból 21,2 milliárd forint támogatás érkezett a tejágazatba, amelyet a magyar kormány nemzeti forrásból 15,5 milliárd forinttal egészített ki.
Az államtitkár a magyar mezőgazdaság egyik húzóágazatának nevezte a tejtermelést, amely az egy tehénre jutó hozamokat tekintve az EU élmezőnyében van annak köszönhetően, hogy 2010 óta 10 százalékkal nőtt a fajlagos tejtermelés. Igaz – főként takarmányozási okokból –, a beltartalmi értékek elmaradnak a vezető tejtermelő országokban jellemzőtől. Ugyanezen időszak alatt 30 százalékkal emelkedett a tehenek száma is, és elérte a 403 ezret.
A tejtermelés tavaly 1 százalékot növekedve 185,5 milliárd forintos teljesítményt ért el, a feldolgozás csaknem 300 milliárdos termelési értéket mutatott fel, ez az élelmiszeripari termelés 11 százaléka. Az elmúlt időszakban némileg növekedett a fogyasztás is – mondta az államtitkár, aki 2016-os adatokat idézett, amelyek szerint a tejegyenértékben számolt fogyasztás fejenként 164 liter volt. Termékcsoportonként ez 53 liter tejet, 13,5 liter tejfölt, kefirt és joghurtot, 7,6 kiló sajtot, illetve túrót, valamint 1,7 kilogramm vajat jelent.


