Magyar gazdaság

A felújítások elmaradásától félnek az üzemek

Gyártott értékben a 45-48 milliárd forintos ablakpiac az ajtók és redőnyök árával, beépített értéken számítva bő 100 milliárd forint körül jár.

Lassan az építőipari konjunktúra mostohagyerekévé válik a nyílászárók piaca, ahol a gyártók az utóbbi tíz évben százmilliókat költöttek a technológia fejlesztésére, a kapacitás növelésére, de a beígért komplex panelprogram elmaradt.

Ráadásul a lakás-takarékpénztári (ltp.) szerződések állami támogatásának megvonása kifutó rendszerben belátható időn belül akár évente 20-30 milliárd forintos forgalomvesztést okozhat

– tájékoztatta a Világgazdaságot Prohászka Rajmund, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség alelnöke, a Magyar Ajtó és Ablak Egyesület volt elnöke.

Az előtakarékoskodók jelentős részben lakásfelújításra és korszerűsítésre, azon belül is mindenekelőtt ablak- és ajtócserére költöttek. A panelprogramosok és a lakás-takarékpénztári ügyfelek adták együttesen a nyílászárópiac forgalmának jelentős részét.

Gyártott értékben a 45-48 milliárd forintos ablakpiac az ajtók és redőnyök árával, beépített értéken számítva bő 100 milliárd forint körül jár, a lakásfelújítások elmaradásából eredő 20-30 százalékos kiesést nem pótolja sem az irodaház-építések, sem az áfakedvezmény miatt ideiglenesen felpörgött újlakás-piac

– mondta a szakember.

Fotó: Shutterstock

Egyelőre elmaradt, azaz a második fél évre csúszott a májusra tervezett áremelés, miután a beszállítók még nem hajtották végre az alapanyag drágulása miatt előre beharangozott átárazásokat. Az ajtó- és ablakgyártók várhatóan szep­tember–november között emelik meg átlagosan akár 10 százalékkal is a termékeik árát. Az üzemenként megvalósított, néhol több százmillió forintos gépesítési beruházások eredményeként mára kevesebb élőmunkával, a 12–16 órás üzemidő helyett akár 8 órában is képesek előállítani ugyanazt a mennyiségű terméket.

 

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

méasz nyílászárók
Kapcsolódó cikkek