Magyar gazdaság

Kulcskérdés lehet az időzítés a babahitelnél

Nem mindegy, hogy a házaspárok mikor igénylik a kölcsönt. A legjobb, ha akkor, amikor még a feleség is kap munkabért.

Fontos részletre hívta fel lapunk egyik olvasója a figyelmet az úgynevezett babaváró – az állami kamattámogatással kínált, szabad felhasználású konstrukció mától érhető el maximum 10 millió forintig – igénylése kapcsán.

A támogatás kizárólag házasokra vonatkozik, és abban az esetben vehető fel, ha az arra szerződött pénzintézet hitelképesnek minősíti az igénylőket. Ez tehát azt jelenti, hogy rendelkezni kell megfelelő jövedelemmel.

Csakhogy nem egységesek a bankok abban, hogy mi számít bele a jövedelembe. A gyakorlatból az derül ki, hogy a táppénz kérdésében meglehetősen eltérően vélekednek, mindez pedig azért is kulcskérdés, mert a várandós nők a terhesség utolsó időszakában – orvosi javaslatra – gyakran már nem dolgoznak. Ha az édesanya már táppénzen van, és a házaspár így próbálkozik babaváró hitelért folyamodni, meglepetésként érheti őket, hogy több banknál nem fogadják el a táppénzt jövedelemként.

Fotó: Shutterstock

A Világgazdaság körkérdésben érdeklődött annál a tizenegy pénzintézetnél, ahol elérhető a termék. Közülük nyolcan adtak tájékoztatást. A Sberbank azt írta, hogy táppénzigazolást csak abban az esetben fogadnak el, ha annak jogosultja a kismama, a másik adós (tehát a férj) vonatkozásában erre nincs lehetőség. Hozzátették, hogy a várandósság betöltött 12. hetét várandósgondozási könyvvel kell igazolni, így ennek a bemutatását is kérik.

Az MKB válasza az volt, hogy náluk beleszámít a táppénz a házaspár jövedelmébe, de az igénylést érdemes akkor beadni, amikor a feleség még rendes munkabért kap.

 

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

édesanyák igénylés babaváró táppénz bankok
Kapcsolódó cikkek