Magyar gazdaság

Bővülést várnak a munkaerő-kölcsönzők

Partner- és infrastruktúra-hálózatuk fejlesztésével, átalakításával, digitalizációval igazodnak piacuk változásaihoz a magyarországi munkaerő-kölcsönző és -közvetítő cégek.

Az elmúlt években tapasztalt munkaerőhiány miatt a korábbinál több vállalkozás és nagyobb mértékben támaszkodik a munkaerő-kölcsönző és -közvetítő cégekre. Az utóbbiak azonban ennek ellenére is felemás évet zártak 2018-ban, sőt, többen veszteségesek is lettek, igaz, a negatív mérleget gyakran valamilyen nagyobb beruházás vagy átalakítás okozta. Például miközben az Adecco nettó árbevétele 15,3 milliárd forintról 16,3 milliárd forintra emelkedett, az adózott eredménye 334 millió forint veszteség lett.

A növekedéshez szükséges partner- és infrastruktúrahálózat fejlesztésének költsége miatt az idén tovább csökken az adózott eredményünk. Viszont a piaci és a céges folyamatok kedvező változásának következtében idei árbevételünkben további – az előző évhez hasonló mértékű – növekedést várunk

– válaszoltak a Világgazdaság kérdésére az Adeccótól.

Fotó: VG / Kallus György

A Work Force tavalyi nettó árbevétele 6,2 milliárd, az adózott eredménye pedig 89 millió forint volt. Az eredményét javította, hogy az elmúlt két évben a szellemi munkaerő közvetítését is erősítette, és újabb iparági igényeket is kiszolgál. Az idén a fizikai munkaerőre fókuszáló fluktuációcsökkentő programot vezet be, és további növekedésre számít.

A Trenkwalder magyarországi, éppen átalakulóban lévő csoportja közel 18,8 milliárd forint konszolidált nettó árbevételt ért el, az adózás előtti eredménye pedig meghaladta a 220,4 millió forintot. A vállalat tavaly erőteljes profil- és ügyfélportfólió-tisztításba kezdett, a többi közt hatékonyabb szervezeti működést alakított ki.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

munka munkaerő-kölcsönzés foglalkoztatás munkaerőpiac
Kapcsolódó cikkek