Számottevő változásokon megy keresztül a hazai halászati ágazat, egyre inkább a minőségi termelés dominál – mondta a Világgazdaságnak Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője. Ez megfigyelhető a takarmányozásban és a tavak kezelésében is. A korábbiakhoz képest az is változás, hogy a szezon már nem csak az őszről szól, a hal egész éves termék lett. A sporthorgász-egyesületek igényei is átalakultak, folyamatos ellátásra van szükségük, mert üzletté vált a horgásztatás, ki kell szolgálni a tagságot – tette hozzá.
Zajlik egy szerkezetváltás is az ágazaton belül, amelynek egyik eleme, hogy előtérbe kerültek az intenzív halfajták, elsősorban az afrikai harcsa és a magyar szürke harcsa, amelyek szálkátlanok, és feldolgozva kerülnek a piacra, így a legkényesebb vendéglátói igényeket is kielégítik. Az innováció mint új jelenség ezen a téren ott válik megfigyelhetővé, hogy a magyarországi szürke harcsát tápra szoktatták, ezzel európai szinten is számottevő termést lehet előállítani. Tápon tartják a tokféléket és a Magyarországon ugyan nem nagy mennyiségben, de kiváló minőségben termelt pisztrángot is. A tatai Öreg-tóba pedig a szarvasi Halászati Kutatóintézet génbankjából elővett, régi palaszürke pontyot telepítik vissza az Aranyponty Zrt.-vel közösen, ami jól mutatja, hogy a magyar halgazdálkodás magas szakmai színvonalon teljesít – mondta Lévai Ferenc. Új elem a halászati fejlesztésekben, hogy egyre több halgazdaság működtet halászcsárdát is.
A legelterjedtebb hazai halfaj továbbra is a ponty, és az intenzív halastavi termelés lassan a pontyféléket is eléri – mondta Lévai Ferenc. Bejöttek a víztakarékos technológiák, annak is köszönhetően, hogy az intenzív gazdaságok szennyvizeinek a környezetet legkevésbé terhelő elhelyezésére szigorú előírások vonatkoznak. Bonyolítja a halgazdálkodás tervezését, hogy az export nehezen kiszámítható, nagy ingadozások tapasztalhatók a külpiaci keresletben. Jellemzően a román és a német piac veszi fel a magyar halakat, de időnként a lengyelek is megjelennek vevőként.
Újdonság a steril amur előállítása is. Ez azért különösen fontos, mert a felmelegedés következtében a vízi növényzet élettartama és hozama is 30 százalékkal nőtt. A hatalmas növénytömeg megrohadva felborítja a sekély tavak biológiai egyensúlyát, és ennek egyre gyakrabban halpusztulás a következménye. A steril amur viszont egyfajta biológiai fegyverként útját állja a növény terjedésének, ráadásul jó húsú fajtáról van szó.
A halászatot is megviselte az idei időjárás, halgazdálkodási szempontból két részre osztva az országot. A Tiszántúlon az öntöző- és főcsatornarendszerekből elérhető vízpótlás miatt a halastavak viszonylag jobb állapotban vannak. A Dunántúlon viszont a téli és a tavaszi aszály következtében a tavak 47 százaléka az üzemi vízszint közelében sem volt. A későbbi óriási esőzések sarat és iszapot mostak a tavakba, ami rontotta a halak életkörülményeit.
Ennek ellenére a halak növekedési rátái nagyjából az előző időszakokhoz hasonlóan alakultak. A halászok most azt remélik, hogy jó lesz a gabonatermés, mert akkor a takarmányárak nem mennek fel. A munkaerőköltségek emelkedése a halászatoknál is jelentkezik, ennek ellenére a halárak nem változtak. Lévai Ferenc szerint körülbelül a tavalyi szinten, 750 és 850 forint között maradnak a tóparti termelői árak, ami jellemzően a piaci értékesítési árakat sem emeli meg, vagyis – fogalmazott – ez egy egyensúlyi árszint, amelynél a terméklánc szereplői a fogyasztókig bezárólag megtalálhatják számításaikat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.