Magyar gazdaság

4,9 százalékkal nőtt a magyar GDP

A növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 4,9 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 5,1 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 

A volumenváltozása (az előző év azonos időszakához mérten)
Fotó: KSH

Az előző negyedévhez képest 1,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék volumene a második negyedévben a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint.

A friss GDP-adat meglepte az elemzőket, a Pénzügyminisztérium pedig javított az idei növekedési várakozásán.

Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta:

az előző negyedévhez hasonlóan a növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben

A nyers adatok szerint az első negyedévben 5,3 százalékkal nőtt a GDP, így az év első hat hónapját tekintve a nyers adatok szerint 5,1 százalékkal bővült a gazdaság az előző év azonos időszakához képest, amikor 4,8 százalékos volt a növekedés üteme. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint első negyedévivel megegyező 5,2 százalékos volt a GDP növekedése az első fél évben.

Idén eddig több mint harmadával bővült az építőipar

Az év első hat hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva az építőipari termelés 35,1 százalékkal emelkedett.

A KSH adatai szerint az első fél évben az ipari termelés 5,4 százalékkal emelkedett a tavalyi 3,5 százalékos növekedés után.

 

GDP
Kapcsolódó cikkek