Magyar gazdaság

Pozitív meglepetést okozott a növekedés

A GDP növekedése meglepte az elemzőket, a Pénzügyminisztérium pedig javított az idei növekedési várakozásán. A növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben, noha az ipar és az építőipar növekedése jelentősen lassult az első negyedévhez képest.

A magyar gazdaság 4,9 százalékkal bővült 2019 második negyedévében éves alapon, ezzel felülmúlva az elemzői várakozásokat. A növekedése 0,2 százalékponttal lett magasabb, mint a Világgazdaság elemzői konszenzusa.

Javított az idei növekedési várakozásán a Pénzügyminisztérium

Varga Mihály szerint még a tárcát is meglepte a második negyedéves, 5,1 százalékos növekedési adat.

A Konvergencia-programban szereplő 4 százalék helyett, 4,3 százalékos növekedést prognosztizálhatunk

– jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter. A beruházások és a lakossági fogyasztás továbbra is támogatja a növekedést. A kockázatok változatlanok, továbbra is veszélyt jelent a Brexit, a kereskedelmi háború, a világgazdaság lassulása, ami az autóipart mélyen érinti, ugyanakkor a német autógyárak csak később nyúlhatnak a költséghatékony magyar gyárakhoz. Nem kizárt, hogy az ősz folyamán költségvetési módosítás történjen, mivel az államháztartás bevételei jobban alakulnak a vártnál, ugyanakkor a családtámogatási lehetőségekkel többen élnek a vártnál. Ha érdemi módosítás lesz, az október 13 után következhet be. Ha az előrejelzéstől eltérnek az adatok, akkor kedvező irányba jöhet az eltérés.

Az első negyedév után is tovább nőtt a magyar gazdaság, ami még a Pénzügyminisztérium várakozását is felülmúlta, ami az EU élmezőnyében foglal helyet. Látjuk a változásokat az exportpiacokon, de a növekedés így is magas marad a második félévben. Jól látható, hogy a bővülést mi hajtotta, a második negyedévben a kormányzati intézkedések 1,6 százalékponttal emelte a dinamikát. A hatéves bérmegállapodás, a Versenyképesebb Magyarországért Program, a családtámogatási rendszer, az állami beruházások támogatták jelentősen a magyar gazdaságot. A bérfelzárkózásnak köszönhetően erős a lakossági fogyasztás, az új exportkapacitások és az uniós források hatékony felhasználása. A részadatokból már lehetett látni, hogy erős adatról lesz szó, az ipar 4,7, a kiskereskedelem pedig 5,4 százalékkal nőtt – mindezeknek köszönhető, hogy az EU átlagos bővülését (1,3 százalék) közel 4 százalékponttal múlja felül a magyar gazdaság teljesítménye. A mostani növekedési adat azért megbecsülendő, mert a kétezres évek közepével ellentétben egyensúlyban lévő államháztartás és csökkenő adásságráta mellett értük el, ami a fenntarthatóságát biztosítja.

A vártnál erősebb GDP-adat érkezett

2019 első félévében átlagosan 5,1 százalékos év/év bővülésről beszélhetünk, amely a féléves adatokat nézve 2004 óta a legmagasabb – írta kommentárjában Virovácz Péter.

Az ING szenior elemzője szerint a vártnál erősebb adat abból a szempontból meglepetést jelent, hogy az adott időszakban a havi ágazati adatok egyértelműen lassulást vetítettek előre.

Ennek ellenére a vártnál kisebb mértékben esett vissza a növekedési ütem az első negyedévhez képest. Mivel egyelőre nincsen információ arra vonatkozóan, hogy melyik ágazat milyen mértékben járult hozzá a növekedéshez, illetve annak lassulásához, így a KSH rövid kommentárjára, valamint saját számításainkra hagyatkozunk. Ezek alapján elmondható, hogy a fő ágazatok, vagyis

  • az ipar,
  • az építőipar
  • és a szolgáltató szektor teljesítménye is valószínűleg lassult,
  • ugyanakkor még mindig igen erős expanzióról beszélhetünk. Ezt az is jól mutatja, hogy az Eurózónához képest továbbra is nagyjából 3,5 százalékpont feletti növekedési többletet tud felmutatni a hazai gazdaság.

    „Várakozásaink szerint az év második negyedévében folytatódhat a lassulás, amely elsősorban a külső környezet romlásával magyarázható. A kereskedelmi háború eszkalálódása, a globális lassulás, a német ipar gyengélkedése és a Brexit körüli bizonytalanságok hatása egyre inkább érződik majd a magyar gazdaság teljesítményében” – mutatott rá az ING elemezője. Hangsúlyozta, 2019 egészében 4,5 százalékkal bővülhet a GDP, amely mind a kormány (4 százalék), mind pedig az MNB (4,3 százalék) várakozásainál is optimistább.

    Ipar és az építőipar miatt hasítunk

    A növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben, noha az ipar és az építőipar növekedése jelentősen lassult az első negyedévhez képest. A motorja a kétszámjegyű bérdinamika miatt növekvő fogyasztás, valamint a szinte minden területen jelentkező beruházási boom – ezt már Suppan Gergely írta elemzésében. A Takarékbank vezető elemzője úgy véli, hogy a beruházásokat nem csupán az uniós források húzzák, hanem a lakás-, iroda-, szálloda, ipari-, logisztikai beruházások, valamint a soha nem látott mértékű működőtőke beáramlás, az idén eddig mintegy 1220 milliárd forintnyi beruházásról született döntés a tavalyi 1380 milliárd forint után. Ennek köszönhetően

    az év első felében a hazai ipar teljesítménye látványosan elvált a német, valamint általában az európai iparétól,

    köszönhetően a folyamatosan üzembe lépő új egységeknek, valamint új gépkocsi modellek hazai gyártásának, amelyek így ellensúlyozták a kifejezetten gyenge külső keresletet. Az építőipar kibocsátása a második negyedévben jelentősen lassult, részben a magasabb bázis, részben pedig az igen kedvezőtlen időjárás hatására, ami átmeneti lehetett, így az építőipar ismét lendületet kaphat a kifejezetten magas szerződés állományoknak és a következő években is várhatóan érkező, akár tízezer milliárd forintos megrendeléseknek köszönhetően. A csapadékos időjárás azonban érdemben javíthatta a mezőgazdaság kilátásait az év eleji borús előrejelzésekhez képest.

    Fotó: Pixabay

    A második félévben a családvédelmi akcióterv és a gazdaságvédelmi akcióterv is lökést adhat a gazdaságnak, amelyek ellensúlyozhatják a külső környezet negatív hatásait, így csak fokozatos lassulás várható, éves átlagban pedig a GDP növekedése elérheti a 4,8 százalékot a tavalyi 4,9 százalék után. Bázishatások, lassuló, de továbbra is magas bérdinamika, valamint a romló külső kilátások miatt a növekedés jövőre 3,7 százalékra lassulhat, amit támogat a szőkő- és munkanaphatás is, mivel jövőre négy munkanappal lesz több az idei évhez képest.

    A hazai GDP növekedése messze felülmúlta a 4,4 százalékos román, az 1,9 százalékos szlovák, valamint a 2,7 százalékos cseh növekedést, egyúttal kifejezetten erős felzárkózásra utal, mivel az előzetes adatok szerin az euró-övezeti növekedés csupán 1,1 százalék volt a második negyedévben, így fennmaradt a négy százalékpontos növekedési előnyünk.

    Németország szerepe nem elhanyagolható

    Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági elemzője kiemelte, hogy a piaci várakozásoknak megfelelően lassult, annál azonban kisebb mértékben a GDP növekedési üteme. A 4,9 százalékos adat kiemelkedőnek számít és feltehetően továbbra is az egyik legmagasabb érték az Európai Unióban. A GDP-adatokban egyelőre csak korlátozottan jelent meg, hogy a kiskereskedelmi forgalom, az ipari és az építőipari termelés növekedése lassult, és az is, hogy a legfontosabb kereskedelmi partner, Németország gazdasági teljesítménye csökkent. A GDP motorja továbbra is a változatlanul erős bérdinamika hajtotta fogyasztás maradhatott, de jelentős szerepe lehetett a beruházásoknak is.

    Az év hátralévő részében várhatóan tovább lassul majd a GDP növekedési üteme, de az év egészére a Századvég szakértői így is dinamikus, 4,5 százalékos növekedést várnak, amire külső tényezők jelentenek kockázatot elsősorban a német gazdaság teljesítménye, a Brexit körüli bizonytalanság, illetve a vámháború fokozódása.

    Stabilak a beruházások

    A növekedés szerkezete egyelőre nem ismert, hiszen a részletes adatokat majd csak augusztus 30-án publikálja a KSH. A hivatal szűkszavú kommentárja szerint a növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben, a mezőgazdasági szektor körül pedig számottevő a bizonytalanság. A rövid kommentár alapján az összkép nagyon hasonló volt az első negyedéves gazdasági növekedéshez – írta elemzésében Varga Zsombor. Az Erste makrogazdasági junior elemzője úgy látja: a felhasználói oldalon valószínűsíthetően továbbra is épen maradhattak a belső növekedési motorok, a lakossági fogyasztást továbbra is erős bérnövekedés kíséri, a beruházások is stabilak maradtak még. A júniusi szektor szintű csökkenés ellenére az ipar is érdemben járult hozzá a növekedéshez a második negyedévben.

    Ami az idei évi kilátásokat illeti, továbbra is úgy látjuk, hogy a növekedés egyik legfontosabb hajtóerejét a lakossági fogyasztás jelenti majd. A feszes a folytatódó bérkiáramlás, a magas szinten lévő fogyasztói bizalom nem igazán sugallják a fogyasztás lassulását az idei évre nézve. A beruházások növekedése a 2018-as kiemelkedő adat után lassulhat ugyan, azonban összességében továbbra is magas maradhat, s éves szintű növekedés 8-12 százalék körül alakulhat. Lassulhat azonban az ipar, amennyiben a júniusi negatív ipari adat valóban az európai lassulás tartós begyűrűzésének előhírnöke volt. A teljes 2019. évi gazdasági növekedésre 4,5 százalék az előrejelzésünk, az első félévi 5,1 százalékos növekedéshez képest tehát lassulás várható, azonban előrejelzésünket felfelé mutató kockázatok övezik.

    KSH GDP elemzők ING
    Kapcsolódó cikkek