Magyar gazdaság

Csaknem 83 ezer álláshely üres

Kismértékben, de csökkent az álláskeresők száma jú­liusban. Nőtt azonban a pályakezdők aránya, a munkanélküliek 9,4 százaléka ebből a csoportból került ki. Az álláskeresők 28,3 százaléka már legalább egy éve nem talál munkát.

A foglalkoztatók 46,7 ezer új üres álláshelyet jelentettek be idén júliusban, 16,7 ezerrel többet, mint egy hónappal korábban. Júliusban 122,4 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, ebből 82,9 ezer maradt betöltetlen a hónap végére – derült ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb adataiból. Az NFSZ regiszterében 247,8 ezer álláskereső szerepelt a júliusi zárónapon, ami majdnem 10 ezer fős, 3,7 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

Az elmúlt tíz évben csökkenést mutatnak az álláskeresők havi adatai.

Bár az első negyedév végén megtörte a trendet egy emelkedő görbe, márciustól újabb csökkenés látható. Az előző hónaphoz képest júliusban csupán 0,2 százalékkal kerestek kevesebben munkát.

HVG Állásbörze – Fotó: : Móricz-Sabján Simon/Világgazdaság

A legfeljebb általános iskolát végzettek tették ki a munkanélküliek 42,6 százalékát (105,5 ezer fő), a középfokú végzettséggel rendelkezők az 50,9 százalékát (126,2 ezer fő), a felsőfokú végzettségűek pedig a 6,5 százalékát (16,1 ezer fő). Nőtt a munkanélküli pályakezdők száma és aránya is: az összes álláskereső között 9,4 százaléknyian voltak (júniusban 8,9 százaléknyian), vagyis közülük 1,1 ezerrel többen, 23,3 ezren kerestek munkát júliusban.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma 4,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A 70,2 ezer tartósan munkanélküli az összes álláskereső 28,3 százalékát tette ki. Júliusban 136,7 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek a fele álláskeresési ellátásban, a másik fele szociális jellegű támogatásban részesült.

Az álláskeresők 44,8 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott. Nem változott a vizsgált hónapban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 5,3 százalék maradt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,7 százalék volt.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatják

Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) foglalkoztatás álláskeresők
Kapcsolódó cikkek