Magyar gazdaság

Ki kell fehéríteni az elektromos cigaretták piacát

Milliárdokat vesz el az államkasszától a töltőfolyadékok feketekereskedelme.

Becslések szerint 6,5 milliárd forintot vesz ki az államkasszából, hogy az elektromos cigaretták töltőfolyadékának hazai forgalma 85 százalékban a feketekereskedelemre koncentrálódik

– mondta Orosz Zoltán, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. ügyvezetője. Ez az arány volt 90 százalék is, az adóhatósági intézkedések hatására azonban valamelyest visszaszorult. Ezt azzal támasztotta alá, hogy a hagyományos dohánytermékeket használó 2,4 millió magyar fogyasztó mellett 200 ezren használják az új típusú, füstmentes cigarettákat, de az értékesítési adatok csak 1,07 millió flakon utántöltő folyadékról szólnak, miközben a tényleges fogyasztás 10,4 milliót feltételez.

A hagyományos dohányáruk eladásai (a cigaretta mellett beleértve a finomra vágott fogyasztási dohányt) 3,6 százalékkal estek vissza májusban az egy évvel korábbi bázisidőszakhoz képest, miközben az utántöltő folyadékoké 47,7 százalékkal ugrott meg az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. adatai szerint. A világ kétszáz országában jelen lévő, 55 ezer embert foglalkoztató, 24,5 milliárd font forgalmat lebonyolító BAT összbevételeinek tavaly az 5 százaléka származott elektromos cigarettákból, az arány az idén már 7 százalék lehet, eközben a hazai leányvállalat értékesítésében a múlt évi 2-ről kúszna fel 3 százalékra az e-cigaretta aránya.

Fotó: GARO/PHANIE

A 835 főt foglalkoztató, 30 exportpiacra termelő BAT Pécsi Dohánygyár Kft. tavaly 138,58 milliárd forintos árbevételt és 5,11 milliárdos profitot ért el. A 110 éves pécsi dohánygyárat 1992-ben vásárolta meg a BAT, és több mint 40 milliárd forintnyi beruházást hozott a baranyai üzembe. Orosz Zoltán elmondta: egy általuk forgalmazott, bevizsgált elektromos cigaretta 95 százalékkal kevesebb mérgező anyagot bocsát ki, mint a kutatásban szereplő hagyományos referenciacigaretta.

Igaz, az sem bizonyított, hogy önmagában a nikotin rákkeltő, hiszen a dohánytermékekben van további 4000 vegyület, amelyek ugyanúgy rákot okozhatnak, közülük az Egészségügyi Világszervezet kilencet tart különösen ártalmasnak, amelyeket nem is használnak fel az új típusú termékeknél. A BAT hazai leányvállalatának vezetője arra számít, hogy

200-ról 250 ezerre nő a jövő év végéig az elektromos cigarettát használók magyarországi tábora, amihez nagyban hozzájárulhat, hogy az Európai Unióban 2020 májusáig kivezetik a mentolos cigarettákat.

A készülékek lítiumion-akkumulátorból, rozsdamentes acél porlasztóból és a töltőfolyadékot tartalmazó tartályból állnak. A dohányipari vállalatok, így a BAT számára is elsődleges, hogy csak biztonságos akkumulátorral működő készülékeket és megbízható összetételű töltőfolyadékot állítsanak elő. Az anyavállalat már több mint 2,5 milliárd dollárt fordított kutatásokra és termékfejlesztésre 1500 szakember bevonásával. A töltőfolyadékok összetételéről Orosz Zoltán elmondta, azok 20–70 százalékban propilén-glikolt, 20–60 százalékban növényi glicerint, 0–25 százalékban vizet, 0,1–2 százalékban aromát, 0–1 százalékban pedig nikotint tartalmaznak.

BAT elektromos cigaretta dohány e-cigi cigaretta Pécsi Dohánygyár
Kapcsolódó cikkek