Magyar gazdaság

Lefordult a csúcsáról a növekedés

A Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint 4,7 százalékkal nőhetett a magyar GDP a második negyedévben, az esztendő egészét tekintve 4,5 százalékos lehet a dinamika.

Az idei második negyedévben 4,7 százalékkal nőhetett a magyar gazdaság 2018 azonos időszakával összevetve, az első fél évben 4,9 százalékos lehetett a bővülése a Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint, a január–márciusi időszakhoz képest pedig 0,6 százalékos lehetett a szezonálisan és naptárhatással kiigazított dinamika.

Az elemzők szerint az idén 4,5 százalékkal nőhet a magyar gazdaság, jövőre viszont lassulás várható, mindössze 3,3 százalékos bővülést prognosztizálnak.

A Központi Statisztikai Hivatal szerdán teszi közzé a friss GDP-növekedési adatokat.

Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Elsősorban a szolgáltatások húzták a növekedést a második negyedévben, de az ipar is támogatta a gazdaság bővülését, a mezőgazdaság azonban visszahúzta – mondta a Világgazdaságnak Kuti Ákos, a Danube Capital R&A vezérigazgató-helyettese. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az emelte ki, hogy

az ipari termelés bővülése az első negyedéves 6,2-ről 4,7 százalékra lassult a második negyedévre, és az építőipar is behúzza a féket, negyedéves alapon még zsugorodhatott is az esős május miatt, noha éves alapon még mindig jelentős a szektor növekedése.

A családtámogatások miatt kivártak a fogyasztással az emberek, ami kedvezőtlenül hatott a kiskereskedelemre és a lakástranzakciókra egyaránt. Az építőipar lassulása egyben a beruházási dinamika lassulását is jelenti, ami a kiskereskedelmi forgalom csökkenésével együtt a belső fogyasztás ütemének mérséklődését jelzi. A Takarékbank szakértője hozzátette: a külkereskedelmi többlet számottevően romlott a második negyedévben.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

KSH GDP
Kapcsolódó cikkek