BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A könyvelő miatt is bukható a kiva

Egyelőre a társasági adózás a leggyakoribb a kisvállalkozások körében, de egyszerűsége és kedvező feltételei miatt hamarosan a kiva is elterjedhet.

Jelenleg mintegy 40 ezren fizetik közterhüket a kisvállalati adózás (kiva) szabályai szerint, de a közeljövőben ez a szám jelentősen megugorhat – vetítette előre a Világgazdaságnak Szöllősy Jenő, az ICT Európa Holding Zrt. adószakértője. Ezzel a változással teljesülhet a kormány terve, amely szerint ha a kisvállalkozások megsegítéseként 2020. január elsejével a mostani 13 százalékról 12 százalékra csökken a kiva, akkor sokkal népszerűbbé válik. A kormány arra is számít, hogy a kiva választásával mintegy ötmilliárd forint marad az átlépők zsebében.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2017 végén 70 ezer vállalkozásnak küldött tájékoztatót az éppen akkor változó adónemről, mert a számításai szerint addig ennyi vállalkozás teljesítette a belépési feltételeket. Ez év januárjától viszont nőttek a belépési értékhatárok, ezzel gyarapodott az ilyen adózásra jogosultak száma is.

Fotó: VG / Kallus György

Egyelőre mégis a társasági adó (tao) népszerű a kisvállalkozások körében, amelyek közül mintegy 385 ezer fizeti közterheit ezen adónem szabályai szerint. E cégek több változásra is készülhetnek, például már az idén megszűnik az adóelőleg-kiegészítési kötelezettségük, de az idei adóévben a választásuk szerint teljesíthetik a feltöltési kötelezettségüket is. „A taóról a kivára való áttérést főként azon cégek fontolják meg, amelyek megfelelő, naprakész információkkal rendelkező szakembertől, tanácsadótól tudomást szereznek az adónemről, és megvizsgálják megtakarítási lehetőségeiket. Sokan viszont hiába teljesítik a kiva feltételeit, ha egyáltalán nem értesülnek a könyvelőjüktől erről a lehetőségről” – hívta fel a figyelmet Szöllősy Jenő. Mint mondja, volt olyan ügyfelük, akinek a könyvelője egyáltalán nem mutatott hajlandóságot az áttérésre, sőt felmondott a cégnek, amikor az optimalizálta az adózását.

Ez persze kirívó eset, de az áttérés megfontolandó minden vállalkozás számára, a kiva szabályai ugyanis jóval egyszerűbbek, mint a társasági adóra vonatkozók.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.