Magyar gazdaság

Magyarország Közép- és Kelet-Európa nagyjai között szerepel

A legnagyobb ötszáz vállalat közé Lengyelország után Magyarország delegálta a legtöbb céget.

Erőteljes növekedést ért el Közép- és Kelet-Európa: a régió GDP-je 4,3 százalékkal gyarapodott tavaly a Coface hitelbiztosító elemzése szerint. A régió ötszáz legnagyobb vállalatánál nőtt a forgalom és a foglalkoztatottság is, ám az erős verseny miatt mérséklődött a profit.

A Top 500-ból az olaj- és gázipari cégek mellett az autóipari és kiskereskedelmi cégek emelkednek ki. A régió legnagyobb vállalatainak Lengyelország ad otthont, az összesített forgalmuk évről évre növekszik.

A legnagyobb ötszáz vállalat közé Lengyelország után Magyarország delegálta a legtöbb céget, amelyek összárbevétele megközelítette a 104 milliárd eurót, a nettó nyereségük pedig közel 6 milliárd euróra rúgott.

A hitelbiztosító közleménye szerint folytatódott a közép- és kelet-európai gazdaság tempós növekedése 2018-ban:

különösen Magyarországon, Lengyelországban és Lettországban, majdnem 5 százalékos, rekordközeli GDP-növekedéssel, míg Románia, Észtország és Bulgária mérsékeltebb ütemű bővülést ért el.

Az egyes országok közötti különbségek ellenére a közép-kelet-európai régió jól szerepel: átlagosan 4,3 százalékos GDP-növekedéssel zárta a 2018-as évet, a 2017-ben elért 4,6 százalékos bővülés után – derül ki a Coface nemzetközi hitelbiztosító legfrissebb elemzéséből, amely bemutatja a régió 500 legnagyobb vállalatát.

Az eredményt a lakossági fogyasztás és a hosszú távú befektetések befolyásolják a legerőteljesebben, valamint az ami az eurozóna gazdaságainak lassulása ellenére is tovább nőtt

– nyilatkozta Grzegorz Sielewicz, a Coface közép- és kelet-európai régiójának vezető gazdasági elemzője. A kedvező környezet miatt a Coface – miután 2017-ben a régió több országával együtt felminősítette Magyarországot -, 2018-ban javított Horvátország és Szlovákia besorolásán is.

Fotó: Pixabay

A Coface rangsora szerint Lengyelország ad otthont a régió legnagyobb cégeinek, amelyek forgalma évről évre növekszik. Összesen 275 lengyel cég került a listára.

Az országok rangsorában Magyarország a második, mivel 71 magyar cég szerepel az ötszázas toplistán. Az érintett magyar cégek összesített árbevétele megközelítette a 104 milliárd eurót, nettó profitjuk pedig közel 6 milliárd euróra rúgott.

A Coface listájának élén álló cégek egyébként ismerősek lehetnek a korábbi évekből,

  • az első helyen idén is a lengyel olajtársaság, PKN Orlen áll, 15 százalékos forgalomnövekedést elkönyvelve.
  • A második helyen álló cseh Skoda,
  • a harmadik helyezett Mol magyar olajvállalat
  • és a negyedik Jeronimo lengyel kiskereskedelmi lánc megőrizték tavalyi helyezésüket, mindannyian növelték árbevételüket.
  • Az első tíz helyezett között továbbra is erős az autóipar jelenléte, olyan jól ismert márkákkal, mint a cseh Skoda, a Volkswagen szlovák vállalata (5.) és az Audi Hungária (7.). Az előző évhez képest a Volkswagen Slovakia előre lépett a listán 37,5 százalékos, kiemelkedő forgalomnövekedéssel, és az Audi Hungária forgalma is nőtt 1,1 százalékkal.

    A régió legnagyobb cégei által képviselt három ágazat – autóipar, olaj és gázipar, kiskereskedelem – az összforgalom 60 százalékát adta. Fontos ugyanakkor, hogy minden terület hozzájárult a növekedéshez: leginkább az energetika, az autóipar és a kiskereskedelem.

    GDP Coface közép-kelet-európai régió
    Kapcsolódó cikkek