Magyar gazdaság

A napokban több amerikai cég is tárgyal a magyar kormánnyal

A magyar gazdaság rendkívül jól teljesít. Viszonylag fiatal piacgazdaság, így jelentős potenciál és tér van még a növekedésre – mondta az Amerikai–Magyar Üzleti Tanács elnöke.

Az Egyesült Államok és az EU közötti szabadkereskedelmi megállapodást támogatná, ugyanakkor jogosnak tartja, hogy az USA kereskedelmi háborúba kezdett Kínával. Szeretné, ha több magyar cég lenne a tengerentúlon, de a kínai befektetéseket gyanúval figyeli Eric Stewart, az Amerikai–Magyar Üzleti Tanács elnöke – olvasható a Mandineren.

A lapnak Eric Stewart elmondta, hogy a magyar gazdaság rendkívül jól teljesít, az Egyesült Államok a második legnagyobb befektető Magyarországon, a magyar gazdaság a valós súlycsoportja fölé merészkedik a befektetésekért folyó küzdelemben.

A kormány mellett a kreatív, innovatív, keményen dolgozó magyarok érdeme e siker.

– tette hozzá.

„A napokban harminc nagy amerikai cég képviselői és a magyar kormány között szervezünk találkozót a négy éve létrehozott Amerikai–Magyar Üzleti Tanács keretében. Ezek a cégek nagyszerűen érzik magukat Magyarországon, bár mindig vannak kisebb ügyek, amelyekben változást kezdeményeznének.

A legbiztosabb jele annak, hogy egy vállalat nagyra értékeli a helyi gazdasági teljesítményt, és elégedett, ha a megtermelt profitját nem viszi ki, hanem ismét befekteti az országban, itt ezt látjuk újra és újra”

– mondta.

Az Amerikai–Magyar Üzleti Tanács elnöke szerint „a kínaiak nem azon a pályán, nem ugyanolyan szabályok szerint játszanak, mint az amerikaiak, a magyarok vagy a németek.”

Fotó: AFP

„Állami cégekkel, állami forrásokból lépnek a piacra, és politikailag motivált befektetési döntéseket hoznak. Lesznek nehéz éveink, és Donald Trump elnök világossá tette, hogy fájni fog, kemény lesz, egyes iparágaknak rosszabb is lehet, de végül rá kell terelni a kínaiakat ugyanarra a versenypályára, ahol majd a kínai döntések is a magánszektoron alapulnak” – tette hozzá.

Eric Stewart szerint óriási jelzés lehetne a világnak, ha Amerika és az EU elérne valamiféle megállapodást: „az amerikaiak gyorsan tárgyalnának, a britekkel a brexit után azonnal lesz szabadkereskedelmi megállapodásunk. Elég lenne a könnyen megvalósítható közös pontokat megkeresni. Legyen valamiféle, akár minimális, szerény egyezmény azon szabályozásokról és vámokról, amelyekben mindenki egyetért, bontsuk le csak ezeket!”

 

Amerikai-Magyar Üzleti Tanács gazdaság
Kapcsolódó cikkek