Magyar gazdaság

A szállodából történő kijelentkezéskor jöhet a feketeleves

A turisták elkerülhetik a kellemetlen meglepetéseket, ha előzetesen tájékozódnak a meglátogatni kívánt város turisztikai adójáról.

A turisták elkerülhetik a kellemetlen meglepetéseket, ha előzetesen tájékozódnak a meglátogatni kívánt város turisztikai adójáról. Amikor a gyanútlan turista az európai utazásról hazaindulva azt hiszi, hogy már csak a visszaigazolt szállásdíjat kell kifizetnie, sokszor éppen akkor jön a feketeleves. A kellemetlen meglepetést a helyi idegenforgalmi adók okozhatják, amelyek akár több száz euróval is növelhetik a szállásdíjat. Az Európai Idegenforgalmi Egyesület (European Tourism Association; ETOA) 125 euró­pai város turisztikai adóiról gyűjtötte össze az információkat. Jellemzően kétféle adót vetnek ki Európában. Van, ahol a szobaárra százalékosan vetítik a fizetendő közterhet, míg másutt a szálláshelyen eltöltött éjszakák után egy fix összeget kell fizetni.

Fotó: AFP

Amszterdam, ahol a 867 ezer helyi lakosra évi 18 millió turista jut, a szállóvendégekre 7 százalékos adót ró ki. Az alapja a reggeli költségét és a 9 százalékos áfát nem tartalmazó nettó szállásdíj. Az adó mértékét tavaly októberben emelték fel, azelőtt a városközpontban 6, máshol 3 százalékot kellett leróni.

Sőt, 2020 januárjától személyenként további egyszeri 3 euró járulékkal kell kiegészíteni a 7 százalékos adót.

Az adóemelésnek nem a turisták elűzése a célja, de egyre többe kerül a város tisztán tartása és az infrastruktúra karbantartása – mondta a holland város szóvivője a CNN-nek. A rendkívül népszerű Pulitzer Szállodában, ahol 526 eurónál kezdődnek a szobaárak, az adó naponta minimum 43 euró. Amszterdam egyébként a hajóval érkező turistáktól további 8 eurós „érkezési adót” is elkér.

Nem Amszterdam azonban az egyetlen százalékosan adóztató város. Rotterdamban 6,5, a németországi Dortmundban pedig 7,5 százalékot kell téríteni. Berlin, Bonn és Bréma 5 százalékos adóval sújtja a hotelvendégeket, Bécs a szobaárak 3,2, Budapest a 4 százalékára tart igényt, igaz, nálunk jóval olcsóbbak a szobák. Bukarest egyelőre 1 százalékkal is megelégszik.

Olaszországban rendszerint fix adót állapítanak meg. Rómában éjszakánként 7 eurót, Milánóban, Firenzében és Nápolyban pedig 5 eurót. Párizsban, a legelegánsabb hotelekben napi 5, a „sima ötcsillagosokban” 3,75 eurót kell fizetni, míg Brüsszelben és a svájci városokban 4 euró a tarifa.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

idegenforgalmi adó
Kapcsolódó cikkek