Magyar gazdaság

Érzékelhetetlen lehet a Trump-vám itthon

A magyar gazdaságra akkor gyakorolhat számottevő hatást az amerikai importvám, ha az unió érdemben reagál Donald Trump újabb szigorítására, s ezzel Európában is elmélyül a kereskedelmi háború.

A Donald Trump amerikai elnök által a múlt héten bejelentett vámok elsőre rosszul hangoznak, és az érintett ágazatokban tevékenykedő magyar cégekre ténylegesen kedvezőtlen hatásuk lehet, makrogazdasági szinten azonban az intézkedéscsomagnak várhatóan nem lesz érzékelhető hatása – mondta a Világgazdaság kérdésére Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője annak kapcsán, hogy Trump 7,5 milliárd amerikai dollár értékű Európai Unióból érkező árura vetett ki vámot.

A rendelet elsősorban az Airbus repülőgépekre vonatkozik, illetve francia, német és brit árukat sújt. Az összes országát érinti viszont a mezőgazdasági termékekre kivetett sarc, Magyarországon elsősorban a sertésexportot és a tejtermékek kivitelét érintheti a vámrendelet. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint

az Egyesült Államokba irányuló kivitel az idei első hét hónapban 1687 millió euró volt, ami 371 millió euró többletet jelentett. Az USA-ba irányuló exportunk mindössze 0,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg az 23,5 százalékkal bővült.

Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

A tengerentúli magyar alapvetően nem a mezőgazdasági termékekre épít, a járművek és az acéltermékek kivitelére annál inkább – fejtette ki lapunknak Virovácz Péter. A tejtermékek exportja elhanyagolható méretű, a disznóhús esetében pedig elsősorban a sertéspestis határozhatja meg a következő időszakban a kivitelt, ráadásul itt sem beszélhetünk jelentős mennyiségről. A szakértő aláhúzta: a magyar export megtalálja a piacát, legfeljebb a kereskedők valamennyire nyomott áron értékesíthetik a termékeiket. Ez néhány cégnek valóban problémát okozhat, ám a magyar gazdaság egészét aligha ingatja meg.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatják

Donald Trump amerikai importvám
Kapcsolódó cikkek