Magyar gazdaság

Segít a piacra jutásban a Valor

Néhány éven belül piaci alapokra kívánja helyezni az életképes innovációkat a Valor Hungariae Zrt. vezérigazgatója, Lepsényi István, aki az idén kezdte meg munkáját az állami vállalatnál.

Olyan közeget kell teremtenünk, amelyben az ötletek és az új gondolatok megtalálják az útjukat az innovációs labirintusban – mondta a Világgazdaságnak a hazai találmányok piacra jutásának megsegítésére létrejött Valor Hungariae Zrt. vezérigazgatója, Lepsényi István. Tájékoztatása szerint az állami vállalatnál a begyűjtött ötletekből kiválogatják a magas innovációs tartalmúakat, és azokat, amelyeknek esélyes a piacra jutása, ezek közül kerülnek ki azok, amelyeket a Valor Hungariae mentorál. Az innovációk mögött álló kkv-knak, feltalálóknak egészen addig megmarad a kapcsolatuk a mentorcéggel, amíg be nem indul a termékük gyártása. A Valor azon jó ötletek tulajdonosainak, amelyeket nem tud felvenni a programjába, segít megtalálni helyüket az innovációs intézményekben.

Lepsényi István, a Valor Hungariae Zrt. vezérigazgatója
Fotó: VG / Kallus György

Az ötletek gyűjtésében és értékelésében a Valor egyetemekkel dolgozik együtt. A legtöbb egyetemen már létezik vagy alakul újításokkal foglalkozó szervezet. Azokat az ötleteket, amelyek nem illenek az adott egyetem fejlesztési profiljába, a vállalat átveheti, felkarolhatja. A Valor együttműködik a laborkapacitások kihasználásában is. A társaság nemcsak egyetemekkel lépett partnerségre: épp a napokban írt alá együttműködési megállapodást a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával, de összefogott a Hiventuresszel is: átirányítják egymáshoz a másik fél számára érdekes ötleteket. A tőkealap-kezelő által például gyakran nem támogatható egy az átlagnál nagyobb kockázatú, bonyolultabb műszaki tartalmú, nehezebben értékesíthető startup, amelyet azonban a Valor felkarolhat. Hasonló együttműködés kezdődött a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt.-vel is. A Valor kizárólag állami támogatásból működik, és bár a mentorálás később is állami hátterű és nonprofit alapú marad, ki kell építeni a társaság üzleti lábát. Ennek mikéntjét azonban még ki kell dolgozni, azután pedig szükség lesz a kormány döntésére.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Lepsényi István Valor Hungariae Zrt.
Kapcsolódó cikkek