Magyar gazdaság

Tovább zöldíti a várost a Főkert

A főváros kiemelt jelentőségű területein újabb, nagyszámú fatelepítésre készül a Főkert, amely a közelmúltban nyolcezer üres fahelyet töltött be.

Mintegy 250 ezres faállomány fenntartásáról gondoskodik a Főkert Nonprofit Zrt. Budapesten. A főváros közterületi faállománya romló állapotban van, ütemezett cseréje ezért egyre sürgetőbb – tudta meg a Világgazdaság a Főkerttől. A társaság 2010 és 2015 között évente átlagosan 375 fát ültetett csaknem 34 millió forintból. Egy ilyen időszak után indult el 2016 őszén a Tízezer új fát Budapestre! program, amelynek az volt az elsődleges célja, hogy beültessék a kiemelt jelentőségű fasorok mintegy nyolcezer üres fahelyét.

A telepített fákat a társaság – közlése szerint – közbeszerzési eljárás után a szerződött partnerétől, a Tahi Faiskola Kft.-től szerezte be. A két cég szakemberei folyamatosan egyeztettek, hogy rendelkezésre álljon az ültetéshez szükséges kellő mennyiségű és megfelelő minőségű növény. Előnyben részesítették a hazai klimatikus viszonyok között felnevelt belföldi növényeket, de az egységes megjelenés és a szabványok szigorú betartása miatt egy-egy fasor számára külföldi faiskolából is kellett vásárolni.

Fotó: MTI – Kovács Attila

A Főkert közlése szerint már az ültetéskor nagy hangsúlyt fektetnek a talajcserére a tápanyag biztosítása végett, valamint a törzsvédelemre és a megfelelő támrendszer kialakítására. Az e feltételekkel és szakmailag elfogadott műszaki tartalommal elültetett, háromszor iskolázott, szabványméretű fák átlagos bekerülési költsége 109 ezer forint volt, s az ár a következő ültetési szezonokban – az újonnan megjelent díszfák és díszcserjék közterületi ültetésére vonatkozó előírási követelmények miatt – tovább fog emelkedni. A telepítés után legalább három évig kiemelten gondozzák a fákat, évente 12-18 alkalommal öntözik, a fatényért hat-nyolc alkalommal gyommentesítik, metszéssel alakítják a koronájukat, növényvédelmi feladatokat végeznek, és karbantartják a fahely támrendszerét.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatják

Tízezer új fát Budapestre! Főkert
Kapcsolódó cikkek