Magyar gazdaság

Van még lehetőség gépbeszerzésre

Építési beruházásra egyre nehezebb uniós forrást felhasználni, technológiai korszerűsítésre viszont az év hátralévő részében is elnyerhető pályázati pénz, e téren különösen az autóipari beszállítók aktívak.

A vártnál mozgalmasabb lehet a negyedik negyedév a vállalati pályázati piacon, mivel számos uniós konstrukcióban juthat még akár százmilliókhoz egy-egy cég

– mondta a Világgazdaságnak Tóth Ádám Ferenc, a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet (ECC) ügyvezetője. Kifejtette, hogy a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) elérhető felhívások többségében gépbeszerzésre nyílik lehetőség, az építési beruházások, mint például üzemcsarnok-építés vagy telephelyfejlesztés, már kisebb hangsúlyt kapnak. Emellett érdemi könnyítés a vállalkozásoknak, hogy piaci tapasztalatok szerint jóval rugalmasabbá vált a fejlesztéspolitikai intézményrendszer: egy éve legfeljebb a módosítási kérelmek 25-30 százalékát hagyták jóvá, mára ez a mutató eléri a 85-90 százalékot.

Tóth Ádám Ferenc szerint ha valaki az elhúzódó közbeszerzésre hivatkozva hosszabbítaná meg a megvalósítási határidőt, a beszerzendő géptípus tervezett cseréjét pedig szakvéleménnyel támasztja alá, pozitív elbírálásra számíthat. Nagy segítség például több száz cégnek, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások termelésikapacitás-bővítési pályázatán (Ginop-1.2.1) 18-ról számos esetben 24-30 hónapra lehetett módosítani a megvalósítás határidejét.

Fotó: Petőfi Népe/Banczik Róbert

Ennél a felhívásnál a támogatás 25 százalékát lehet építési beruházásra fordítani, ez az arány az október 30-án startoló Magyar Multi Program III.-nál (Ginop-1.2.7) viszont 45 százalék.

Az utóbbinál projektenként legfeljebb 340 millió forint az elnyerhető forrás, az ECC ügyvezetője szerint a többség legalább 150-200 milliós támogatást célozhat meg.

Arra számítanak, hogy különösen aktívak lesznek az autóipari beszállítók, köztük a fémipari és a gépgyártó cégek. A kkv-modernizációs pilotprogramban (Ginop-1.2.10) támogatássá is válhat a kölcsön, ha az adott vállalkozás az elvárt mértékben növekszik, de itt csak 40 millió forint a támogatási plafonérték, a szakértő szerint ez a lehetőség olyan kisebb beruházásokhoz finanszírozást kereső szereplőknek lehet releváns, akik a hitelfelvételtől egyébként sem ijednek meg.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatják

uniós pályázatok ECC European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet
Kapcsolódó cikkek