Magyar gazdaság

Appeninn több mint 20 milliárd forintnyi kötvényt bocsátott ki

Sikeresen lezajlott az Appeninn kötvénykibocsátása az MNB 300 milliárd forintos keretösszegű Növekedési Kötvényprogramja keretében.

Több mint 20 milliárd forintnyi forrást vont be növekedési terveinek megvalósítása és pénzpiaci kockázatainak csökkentése érdekében az Appeninn Nyrt. a Magyar Nemzeti Bank Növekedési kötvényprogramja keretében. A jegybank és minősített intézményi befektetők által lejegyzett vállalati kötvények futamideje 10 év, hozama 3,44 százalék – tette közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján a BÉT Prémium kategóriájában jegyzett ingatlanbefektető és vagyonkezelő társaság.

Sikeresen lezajlott az Appeninn kötvénykibocsátása az MNB 2019. július 1-jén elindított, 300 milliárd forintos keretösszegű Növekedési Kötvényprogramja keretében. A meghirdetett zártkörű aukción a jegybank és minősített intézményi befektetők 400 darab, 50 millió forint névértékű vállalati kötvényt jegyeztek le a társaság előzetes forrásbevonási terveinek megfelelően. Az értékpapírok futamideje 10 év, a teljes tőketörlesztés egyszerre történik a futamidő végén. A bevont forrás összértéke 20,1 milliárd forint. A kötvények átlaghozama pedig 3,44 százalék.

Fotó: VG / Vémi Zoltán

A kötvénykibocsátásból származó forrást az ingatlanpiaci vállalat növekedési, akvizíciós terveinek megvalósítására kívánja fordítani, ugyanakkor a kedvező fix kamatozással pénzpiaci kockázatait is jelentősen mérsékelni tudja. A kötvénykibocsátás előnye továbbá, hogy ingatlanfedezet nélküli forrást jelent a társaságnak – olvasható az oldalon.

Az Appeninn 2019. október 1-jén kapta meg a programban történő részvételhez szükséges hitelminősítéseket az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) által nyilvántartásba vett Scope Ratings GmbH-tól. Maga a vállalat minősítése B+, míg fedezetlen kötvényeinek minősítése BB- lett; a nemzetközi hitelminősítő pozitívan értékelte többek között a társaság ingatlanjainak 97 százalékos kihasználtságát. A kötvénykibocsátás lebonyolításához a vállalat igazgatótanácsa november 5-én közgyűlési felhatalmazást is kapott.

„A sikeresen megvalósult kötvénykibocsátás a bizalmat jelzi a társaság felé. A növekedési stratégiánk arra épül, hogy akvizíciókkal és kedvező piaci feltételek mentén történő értékesítésekkel magasabb kategóriájú, nagyobb értékű és nagyobb hozamtermelő képességgel bíró ingatlanok felé mozdítjuk el a portfóliónkat, így növelve a részvényesi értéket.

Köszönhetően a kedvező fix kamatozásnak, és a hosszú futamidőnek a Növekedési Kötvényprogram erre kiváló finanszírozási lehetőséget nyújt a társaságnak, ugyanakkor pénzpiaci kockázatainak csökkentéséhez is hozzájárul” – mondta Bernáth Tamás, az Appeninn Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

BÉT tőzsde Appeninn Nyrt.
Kapcsolódó cikkek