Magyar gazdaság

Az Apple segít a lakhatási válság enyhítésében

Az Apple technológiai világcég felelősnek érzi magát, és segíteni szeretne a kaliforniai Bay-öböl környékén történő lakhatási problémák enyhítésében. Nemrégiben a Facebook és a Google is 1 millió dolláros segélytervvel támogatta az ügyet, az Apple most 2,5 millió dollárral járulna hozzá.

Rengeteg tanár és alkalmi munkavállaló nem engedheti meg magának, hogy a Bay-öböl környékén lakjon (Bay Area), ahol sokan dolgoznak. A gyakran távoli megyékből történő, közel 90 perces vagy annál is hosszabb ingázások ismétlődő jelenségekké váltak a régióban. A technikai óriáscégek „jó szomszédok módjára” törekednek a helyzet enyhítésén – olvasható az Axios oldalán.

Múlt hónapban a Facebook bejelentette, hogy 1 millió dolláros befektetéssel próbál segíteni a kaliforniai lakásválságon. A Google júniusban szintén bejelentett egy 1 millió dolláros segélytervet.

„Fenntarthatatlannak tartom” – mondta Tim Cook, az Apple vezérigazgatója. „Ezt a problémát az állami szektor egyedül nem képes megoldani.” Tim Cook azt is elmondta az Axiosnak, hogy ez volt a megfelelő pillanat, mivel Gavin Newsom kormányzó személyében a legjobb partnerre leltek:

Ez a páratlan pénzügyi kötelezettségvállalás a bizonyíték arra, hogy az Apple komolyan veszi ennek a problémának a megoldását, és bízik abban, hogy más cégek is követik a példájukat.

Fotó: AFP

Az Apple elkötelezettségét Kalifornia állam mellett a következő intézkedések bizonyítják:

  • 1 millió dolláros lakásbefektetési támogatás, amely az első az ilyen típusú hozzájárulások közül. Nyitott hitelkeretet nyújt az államnak és másoknak további új lakások építéséhez, illetve fejlesztéséhez alacsonyabb költségszinteket felhasználva.
  • 1 millió dolláros, első otthon vásárlóknak nyújtott jelzálogkölcsön-alap. Finanszírozási segítség és előleg biztosítása leendő lakástulajdonosoknak. Az Apple és az állam közösen vizsgálja meg azokat a stratégiákat, melyek lehetőséget teremtenek a szolgáltatói szférában dolgozók, az iskolai alkalmazottak és a veteránok számára, hogy saját lakástulajdon lehetőségeiket bővíthessék.
  • az Apple tulajdonában lévő, közel 300 millió dollár értékű ingatlan felajánlása új és megfizethető lakások fejlesztésére
  • 150 millió dolláros Bay-öböl övezeti lakásépítési alap. Köz-és magánszféra közötti partnerségi alap olyan cégekkel, mint a Housing Trust Silicon Valley az új és megfizethető lakhatási projektek támogatására. Az alap hosszú távon visszatérítendő kölcsönöket és támogatásokat biztosít.
  • 50 millió dolláros segély a kiszolgáltatott társadalmi rétegek számára egy külön adomány jogcímén, mely a Destination: Home törekvéseit támogatja a Szílicium-völgy hajléktalanjainak megsegítésére.
  • lakástámogatás Apple Kalifornia
    Kapcsolódó cikkek