Magyar gazdaság

Már több mint kétezren a milliárdosok elit klubjában

Bár tavaly volt némi visszaesés, a világ milliárdosainak száma folyamatosan növekszik, annak ellenére, hogy a globális gazdaság nehézségei jócskán beleharaptak a bankszámláikba. Nagyjából 2100 milliárdost tartanak számon világszerte, az elmúlt fél évtizedben 589-en kerültek be az elit klubba, ez csaknem 40 százalékos növekedés 2013-hoz képest – derül ki egy friss felmérésből.

A svájci UBS befektetési bank napokban megjelent, milliárdosokról szóló elemzése, a 2019 Billionaire Insights érdekes adatokkal szolgál a világ leggazdagabb magánszemélyeivel kapcsolatban. A bank által vizsgált időszak alatt – a jelentés a 2013 és 2018 közötti öt évet veszi górcső alá – a leggazdagabbak összvagyona több mint harmadával nőtt (egészen pontosan 34,5 százalékkal), és ma nagyjából 8500 milliárd dollárt tesz ki.

Fotó: AFP

Tavaly év végén 2100 milliárdost tartottak számon világszerte, 38,9 százalékkal többet, mint 2013-ban, azaz

öt év alatt 589-en vagyonosodtak meg annyira, hogy felkerülhessenek a listára.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az ötévi vagyongyarapodást követően a tavalyi év vége némi visszaesést mutatott: 2018-ban, vagyis a vizsgált időszak utolsó évében 4,3 százalékkal csökkent az összvagyon. A visszaesés okai között elsősorban az erős amerikai dollárt, a kereskedelmi háború hatását, a volatilis pénzügyi piacokat, valamint az alacsony növekedéstől való félelmeket jelölik meg a UBS elemzői. Mindezek ellenére a 2013-as adathoz képest tavaly év végére mintegy 2200 milliárd dollárral nőtt az összvagyon. Némileg meglepő adat, hogy a világ milliárdosai közül csak az amerikaiak nem tapasztalhattak visszaesést tavaly, az összvagyonuk 0,1 százalékkal bővült. Az év végi adatok szerint az Amerikai Egyesült Államokban 749 milliárdos él, összesített vagyonuk pedig 3600 milliárd dollár.

Az ázsiai csendes-óceáni régió továbbra is megtartotta vezető helyét a milliárdosok számát tekintve: a 754 szerencsés magánszemély vagyona összesen 2500 milliárd dollár, és ezzel a régióban található a világ leggazdagabbjainak 36 százaléka.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

UBS vagyon extra
Kapcsolódó cikkek