Cégvilág

Már több mint kétezren a milliárdosok elit klubjában

Bár tavaly volt némi visszaesés, a világ milliárdosainak száma folyamatosan növekszik, annak ellenére, hogy a globális gazdaság nehézségei jócskán beleharaptak a bankszámláikba. Nagyjából 2100 milliárdost tartanak számon világszerte, az elmúlt fél évtizedben 589-en kerültek be az elit klubba, ez csaknem 40 százalékos növekedés 2013-hoz képest – derül ki egy friss felmérésből.

A svájci UBS befektetési bank napokban megjelent, milliárdosokról szóló elemzése, a 2019 Billionaire Insights érdekes adatokkal szolgál a világ leggazdagabb magánszemélyeivel kapcsolatban. A bank által vizsgált időszak alatt – a jelentés a 2013 és 2018 közötti öt évet veszi górcső alá – a leggazdagabbak összvagyona több mint harmadával nőtt (egészen pontosan 34,5 százalékkal), és ma nagyjából 8500 milliárd dollárt tesz ki.

Tavaly év végén 2100 milliárdost tartottak számon világszerte, 38,9 százalékkal többet, mint 2013-ban, azaz öt év alatt 589-en vagyonosodtak meg annyira, hogy felkerülhessenek a listára. A teljes képhez hozzátartozik, hogy az ötévi vagyongyarapodást követően a tavalyi év vége némi visszaesést mutatott: 2018-ban, vagyis a vizsgált időszak utolsó évében 4,3 százalékkal csökkent az összvagyon. A visszaesés okai között elsősorban az erős amerikai dollárt, a kereskedelmi háború hatását, a volatilis pénzügyi piacokat, valamint az alacsony növekedéstől való félelmeket jelölik meg a UBS elemzői. Mindezek ellenére a 2013-as adathoz képest tavaly év végére mintegy 2200 milliárd dollárral nőtt az összvagyon. Némileg meglepő adat, hogy a világ milliárdosai közül csak az amerikaiak nem tapasztalhattak visszaesést tavaly, az összvagyonuk 0,1 százalékkal bővült. Az év végi adatok szerint az Amerikai Egyesült Államokban 749 milliárdos él, összesített vagyonuk pedig 3600 milliárd dollár.

Az ázsiai csendes-óceáni régió továbbra is megtartotta vezető helyét a milliárdosok számát tekintve: a 754 szerencsés magánszemély vagyona összesen 2500 milliárd dollár, és ezzel a régióban található a világ leggazdagabbjainak 36 százaléka.

A régión belüli bontásban Kínáé az első hely 43 százalékkal, Indiában a térség milliárdosainak a 14 százaléka él, míg Hongkongban 9, Japánban pedig 4 százalékuk. Európában, a Közel-Keleten és Afrikában (EMEA régió) a milliárdosok száma 5 százalékkal csökkent 2018 végére az öt évvel korábbi adathoz képest, az 598 milliárdos összvagyona 2400 milliárd dollár volt ekkor. A svájci bank jelentése egy másik érdekes tendenciára is rávilágít: észrevehető növekedést regisztráltak a jelentés készítői a milliárdos nők számában. Tavaly év végén 233 nő szerepelt a leggazdagabbak között, ez nem kevesebb, mint 46 százalékos növekedés a 2013. évi 160-ról, ráadásul a növekedés üteme is túlszárnyalja a férfi milliárdosok 39 százalékos növekedési rátáját a vizsgált időszakban.

A dinamikus növekedést elsősorban az ázsiai régió női milliárdosainak, illetve a női vállalkozók számának a bővülése adta. „Míg az ázsiai kultúrákban hagyományosan férfidominancia van, biztató jelenség, hogy a női milliárdosok száma ilyen mértékben nőtt az elmúlt fél évtizedben” – idézi a CNBC portál Julia Leongot, a UBS privátbanki vezetőjét. A férfiak ugyanakkor továbbra is túlnyomó többségben vannak, arányuk csaknem 90 százalék.

A tanulmány arra is rávilágít, hogy a 2018-at megelőző 15 év során a milliárdosok vezette tőzsdei cégek 17,8 százalékos hozamra tettek szert, szemben a Morgan Stanley Capital International All Country World indexének (MSCI ACWI) 9,1 százalékával. Az MSCI ACWI egy piaci tőkeértékkel súlyozott index a részvénypiaci teljesítmény széles körű mérésére az egész világon.

Az elemzés készítői ezt a kiugró mértékű növekedést a milliár­dos­hatással magyarázzák: úgy vélik, a világ leggazdagabb üzletemberei három közös tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek hozzájárulnak a sikereikhez. Ezek a tulajdonságok: az intelligens kockázatvállalási képesség, az üzletre való koncentrálás, valamint az eltökéltség.

A UBS bank jelentése szerint csaknem

40

százalékkal nőtt tavaly a világ milliárdosainak száma

Ezek is érdekelhetik