Magyar gazdaság

Matolcsy: a klímaváltozás hatásainak mérséklése pénzügyi stabilitás miatt is fontos

Az MNB elnöke azt mondta, hogy a környezeti és pénzügyi kockázatok kölcsönhatásban állnak egymással.

A klímaváltozás hatásainak mérséklése a pénzügyi stabilitás szempontjából is elemi érdek, amelyet a pénzpiaci szereplőknek, a szabályozó és felügyelő intézményeknek saját eszközeikkel is támogatni kell – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke pénteken Budapesten.

A jegybank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által közösen szervezett nemzetközi zöld pénzügyi konferencián az MNB elnöke rámutatott:

a környezeti és pénzügyi kockázatok kölcsönhatásban állnak egymással.

A gazdaság és környezet fenntartható fejlődésének érdekében a bankoknak, a pénzügyi intézményeknek olyan termékeket kell kidolgozniuk, amelyek a zöld beruházások elterjedését segítik – jelezte Matolcsy György.

A klímaváltozás a mindennapok része, emiatt a klímaváltozás elleni küzdelemben a jegybankoknak is szerepet kell vállalniuk

– hangsúlyozta az MNB elnöke.

Matolcsy György
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Irene Heemskerk, a zöld jegybankok hálózatának vezető stratégiai tanácsadója kifejtette:

az egyes országok központi bankjainak, pénzügyi felügyeleteinek tisztában kell lenniük azzal, hogy a klímaváltozással kapcsolatos kockázatok később a gazdasági-pénzügyi kockázatok forrásai lehetnek.

Kandrács Csaba, az MNB felügyeleti alelnöke jelezte: az MNB-nek fel kell mérnie, mekkora kockázatot jelent a pénzügyi intézmények működésére a klímaváltozás. A jegybanknak a jövőben olyan megoldásokat, pénzügyi termékeket kellene támogatnia, amelyek javítják az energiahatékonyságot és az energiatakarékosságot is – emelte ki az MNB alelnöke.

Magyar Nemzeti Bank Matolcsy György Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek