Magyar gazdaság

Nőtt az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona

A vagyonnövekedés a mostani alacsony kamatok mellett kimondottan jó eredmény, az egy pénztártagra jutó átlagvagyon is jelentős emelkedést mutat.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével (Pénztárszövetség) együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak összesített vagyona 1425 milliárd forintra rúgott az idei harmadik negyedév végén, ami az egy évvel korábbi szinthez képest 7,1, az idei második negyedév végéhez viszonyítva pedig 2 százalékos az emelkedés – mondta Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Az elnök rámutatott: ez a vagyonnövekedés a mostani alacsony kamatok mellett kimondottan jó eredmény, ráadásul az egy pénztártagra jutó átlagvagyon is jelentős emelkedést mutat.

Fotó: AFP

Az átlagvagyon szeptember végén 1,3 millió forint volt, ez 9 százalékos éves szintű emelkedés, az öt évvel korábbi összegnél pedig 47 százalékkal magasabb

– ismertette Kravalik Gábor.

A Pénztárszövetség elnöke szerint az egyik legnagyobb gond, hogy a munkáltatói befizetések továbbra is jelentős elmaradásban vannak, az idei első kilenc hónap alatt alig több mint 23 milliárd forint hozzájárulást fizettek be a munkáltatók, ez 24 százalékos visszaesés az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége Pénztárszövetség
Kapcsolódó cikkek