Magyar gazdaság

Szorgalmasan utalnak az „eperszedők”

Románia a második helyre lépett elő az uniós tagállamok között a külföldön dolgozó vendégmunkások által hazajuttatott pénzösszegek tekintetében. A vendégmunkások által hazautalt eurómilliárdok jelentős mértékben hozzájárulnak a nemzetgazdaság gyarapodásához.

Évről évre több pénzt utalnak haza a külföldön munkát vállaló román állampolgárok, megtakarításukkal jó ideje már nem csak a fogyasztást pörgetik szülőföldjükön. A román vendégmunkások által hazajuttatott pénzösszeg tekintetében Románia immár a második helyen szerepel az tagállamai között az Eurostat nemrég közzétett kimutatása szerint. Az EU statisztikai hivatalának adataiból kiderül, hogy 2018-ban mintegy 3 milliárd eurót küldtek haza családjuknak a kitelepedett románok, ennél nagyobb összeget csak a kivándorolt portugálok juttattak szülőföldjükre, 3,6 milliárd eurót.

Fotó: Vitaliy Timkiv / Sputnik / AFP

A rekordot egyébként 2017-ben állították be, az Eurostattól némileg eltérő adatokkal és módszerrel dolgozó Világbank statisztikája szerint

abban az évben 4,3 milliárd dollárt (3,9 milliárd euró) tett ki a külföldön élő romániai vendégmunkások által hazautalt összeg volumene.

Ez az akkori romániai össztermék (GDP) 2 százalékának felelt meg. A Nyugat-Európában vállalt mezőgazdasági munkák miatt az otthoni közbeszédben sokszor gúnyosan „eperszedőkként” emlegetett román vendégmunkások a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság idején is szorgalmasan küldték haza megtakarításaikat, amelyek egy időben meghaladták a Romániában végrehajtott közvetlen külföldi tőkebefektetéseket is. Becslések szerint az ország 2007-es uniós csatlakozása óta a román vendégmunkások több mint 40 milliárd euró értékben küldtek haza pénzt, de ezt az összeget csak a bankokon és egyéb pénzintézeteken keresztüli utalások kimutatásai tartalmazzák, amelyekben nem szerepelnek a készpénzben Romániába juttatott összegek.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

munka Románia mezőgazdaság vendégmunka
Kapcsolódó cikkek