Magyar gazdaság

Bővíti termékportfólióját és átalakítja a munkaidőkeretet a Hauni

A vállalat a dohányipari gépek iránti kereslet csökkenése miatt szánta rá magát a lépésre.

A dohányipari gépek iránti kereslet csökkenése miatt logisztikai, papíripari, csomagolóipari eszközök gyártását fejleszti, egyben átalakítja a foglalkoztatottak munkaidőkeretét a Hauni Hungária Gépgyártó Kft. 2020-ban – közölte a pécsi székhelyű vállalat.

Közlésük szerint a dohányipari gépgyártás mellett az elmúlt időszakban új lehetőségeket kerestek az egyedi gépgyártás terén, első körben a cégcsoporton belül, azaz a Körber-vállalatok beszállítóivá váltak. Így logisztikai gépek, például palettázók, csomagolók gyártását kezdték el. Megjegyezték: terveik szerint nem csak a cégcsoporton belül, hanem más piaci szereplők felé is nyitni fognak.

A társaság a munkaidőkeretet egyről három évre emeli 2020. január 1-től.

A munkavállalókat tömörítő Vasas Szakszervezet támogatásával meghozott döntés minden dolgozót érint. A szellemi dolgozók, akik a munkafolyamatokat előkészítik, most dolgoznak többet, a fizikai dolgozóknak várhatóan 2020-ban lesz kevesebb munkaórájuk. A hároméves időkeret javítja a tervezhetőséget, a fizetések és a munkavállalók megtartását – írták.

Katona Gábor ügyvezető kiemelte: a megoldással a cégnek lehetősége lesz az esetlegesen keletkező munkaidő-hátralékot a következő évekre szétteríteni, miközben

minden dolgozó az aktuálisan ledolgozott munkaóráktól függetlenül minden hónapban a teljes fizetését és egyéb juttatásait meg fogja kapni.

Hauni gépgyár, Pécs

Jelezték azt is, hogy a 2019-2020-ra elfogadott kétéves béremelési program érvényben marad és

januártól magasabb alapbérre és továbbra is kimagasló béren kívüli juttatásokra számíthatnak a gyár munkavállalói.

Futács Miklós, a Vasas szakszervezet titkára a közlemény szerint kifejtette: számukra

a legfontosabb a munkahelyek hosszú távú stabilitásának biztosítása, a három éves munkaidőkeret pedig jelentős számú munkahely hosszú távú megtartását teszi lehetővé.

A társaság ma saját munkaerőt alkalmaz, de számolnak a kölcsönzött munkaerővel is a jövőben. Arra készülnek, hogy „a 2020-as évek közepétől ismét rekordesztendők jönnek a Hauni életében”.

A társaság februárban jelentette be, hogy 5,7 milliárd forint értékű beruházást hajt végre Pécsen, amely 977 millió forint egyedi kormánydöntéssel megítélt állami támogatásban részesül. A beruházás támogatásának indokai között szerepelt, hogy

a pécsi üzemben 100 új munkahely jön létre.

A Hauni 2018-ban stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE), ezt megelőzően pedig 160 millió forintos beruházással saját tanműhelyt is épített, így a leendő mérnökök és a szakmunkások képzését is támogatja.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a jelenleg mintegy ezer főt foglalkoztató Hauni Hungária Gépgyártó Kft. 2018-ban 127 millió euró nettó árbevételt és 6,6 millió euró adózás utáni eredményt ért el. Egy évvel korábban 109 millió euró árbevétel mellett 8,5 millió euró volt a nyeresége.

munkaidőkeret gépgyártás Pécs Hauni
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek