Magyar gazdaság

Elkapkodták Andy Vajna filmes ereklyéit

Ahogy az várható volt, élénk érdeklődés mellett zajlott le a néhai filmproducer személyes tárgyait felvonultató licit. Szinte minden elkelt, a sztártételeket azonban visszafogott áron ütötték le.

Elárverezték Andy Vajna gyűjteményét és filmes relik­viáit szombaton a budapesti Nagyházi Galériában. A licit nagy érdeklődés mellett, csaknem négy órán át tartott. A producer személyes tárgyaiból tíz kivétellel mind a 253 tétel gazdára talált, összértékük meghaladta a 80 millió forintot. Az aukció tehát sikeres volt, viszont a két sztártételt, Andy Vajna Bentley Continental GTC kabrióját (ezt még az Egyesült Államokban vásárolta 2007-ben) és Munkácsy Mihály 1880-ban készített Krisztus Pilátus előtt (Tanulmányfejek) című védett képét a várakozásokhoz képest alacsonyabb áron ütötték le. Az előbbi tízmillió forintról indult, és nem éppen gördülékeny licitlépcsők után 15 millióért, a Munkácsy-festményt pedig licit nélkül, a kikiáltási áron, 28 millió forintért vásárolták meg. A szintén sokat ígérő, a Rambo-filmekben használt három kés a második legértékesebb, 20 milliós kikiáltási árról indult, és bár rövid ideig úgy tűnt, hogy elkelt, azonban az online licitáló ismeretlen személy néhány perc múlva visszavonta az ajánlatát.

A filmes ereklyékért – amelyek az összes tétel kétharmadát tették ki – viszont éles volt a verseny. A filmplakátokból, személyes fotókból és levelekből, eredeti forgatókönyvekből és DVD-gyűjteményekből álló szekció úgy hozott össze 13 millió forint körüli összeget, hogy a tárgyak kimondottan mérsékelt, 20–50 ezer forintos becsértéket kaptak. Oliver Stone filmrendező levele például 20 ezer forintról indult, végül 750 ezerért kelt el. A miniszter félrelép eredeti plakátjának árát szintén 20 ezer forintról 380 ezerre srófolták fel. A fotókon sok más híresség mellett Robert Redford, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Jeremy Irons, Madonna, Demi Moore, Alan Parker, Sean Connery, Samuel L. Jackson is látható. Sylvester Stallone dedikált fotójáért 380 ezer forintot, Arnold Schwarzenegger szintén dedikált képéért 700 ezer forintot fizettek. Egy 38 ezer forintra taksált filmzenei kotta 1,1 millió forintért talált új gazdára. Elkelt a többi közt az Evita, a Terminator 3. és A miniszter félrelép díszpéldánya, az Angel Heart, a Nixon, a Rambo 3. és a Total Recall plakátja. Árverésre bocsátották a producer ma már ritkaságnak számító videókazetta-gyűjteményét is. Kovács Margit alkotásai közül a Fonó lányt 3,8 millió forintért, az Esőlesőt 3 millió forintért vásárolták meg.

Az aukció bevételének egy része jótékonysági célt szolgál, amelyet Andy Vajna özvegye, Vajna Tímea a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjának adományoz. Az árverésen befolyt összegből kapnak végkielégítést a január végén, 75 éves korában elhunyt producer egykori munkatársai is.

Az összérték meghaladta a

80

millió forintot

Andy Vajna árverés Nagyházi Galéria
Ezek is érdekelhetik