Magyar gazdaság

Három az egyben az új társadalombiztosítási törvény

Egyszerűsíti az adórendszert és csökkenti a közterheket az új társadalombiztosítási törvény – jelentette ki Izer Norbert államtitkár.

Egyszerűsíti az adórendszert, csökkenti a közterheket és segít az adóelkerülők kiszűrésében a szerdán délelőtt elfogadott új társadalombiztosítási törvény, amely 2020. július 1-jén lép életbe – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár „három az egyben” törvénynek nevezte a frissen elfogadott jogszabályt, mert, mint mondta, a kormány mindhárom adópolitikai célját teljesíti.

Izer Norbert
Fotó: MW

Az adóegyszerűsítésről szólva jelezte, hogy a pénzügyi tárca húsz adónemtől szeretne megválni a ciklus végéig, tehát 2022-ig harmadával csökkentenék az adók számát. Jövő július 1-jétől már kilenc adófajtával kevesebbet kell fizetnie az adózóknak, mint 2018-ban.

Kiemelte, hogy az új törvény adócsökkentései a vállalkozókat, a családokat és a nyugdíjasokat is kedvezően érintik.

Izer Norbert hangsúlyozta azt is, hogy a járuléktörvény segít az egészségügy potyautasainak kiszűrésében; a rendszer automatikusan kiszűri azokat, akik jogosulatlanul veszik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, és ezzel a költségvetést, valamint a közterheket tisztességesen megfizetőket is károsítják.

PM Pénzügyminisztérium Izer Norbert adózás társadalombiztosítás
Kapcsolódó cikkek