Magyar gazdaság

Jóval kevesebb az új egyéni vállalkozói igazolvány

A vállalkozói igazolványok aranykorának 2017 tekinthető, amikor 2015-höz képest több mint a 4,5-szeresére ugrott a kártyát kiváltók száma.

Az Országgyűlés a múlt héten elfogadta a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítése érdekében kidolgozott törvényjavaslatot. Ennek értelmében a jövőben az egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos feladatok közül az egyéni vállalkozói nyilvántartás vezetése, a bejelentés fogadása és a változások átvezetése a nyilvántartáson átkerül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) feladatai közé.

A hatósági ellenőrzési feladatok a járási (fővárosi kerületi) hivataloknál maradnak.

A rendelkezések szerint 2020. január 1-jétől megszűnik az egyéni vállalkozói igazolvány.

Magyarországon 534 279-en működtetnek vagy szüneteltetnek egyéni vállalkozást, míg érvényes egyéni vállalkozói igazolvánnyal 50 560-an rendelkeznek. Egy darab kitöltetlen egyéni vállalkozói igazolvány előállításának önköltségi ára bruttó 369 forint, amelyet a költségvetés biztosít

– közölte a Világgazdaság megkeresésére a Belügyminisztérium. A vállalkozói igazolványok aranykorának – a tárca adatai szerint – 2017 tekinthető, amikor 2015-höz képest több mint a 4,5-szeresére ugrott a kártyát kiváltók száma.

További részletek a Világgazdaság csütörtöki számában

hatóság vállalkozói igazolvány Belügyminisztérium
Kapcsolódó cikkek