Magyar gazdaság

Kiút lehet Tokajban a pezsgőkészítés

A pezsgőkészítés jó alternatíva lehet a túltermeléssel küzdő tokaji borvidék számára a biztonságosabb, nagyobb hozzáadott értékű termeléshez, amit segít, hogy a pezsgőfogyasztás világszerte és Magyarországon is a reneszánszát éli.

A pezsgő igazi válságálló ital, amit jelez, hogy a jelenleg is tartó felfutása 2008-2009 környékén kezdődött, a világgazdasági válság idején – mondta a Világgazdaságnak Kalocsai László, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának alelnöke, aki egyben a Dereszla Pincészet vezetője is. A tendencia azért is érdekes, mert 2009-ben jelentősen esett a hagyományos eljárással készült pezsgők, a champagne-ok eladása, de amikor 2010–2011-ben kompenzált a piac, kiderült, hogy nem is a végfogyasztás csökkent, hanem a kereskedők tartották alacsonyan a készleteiket attól tartva, hogy a gazdasági válság egyik áldozata a luxustermékként aposztrofált champagne lesz. A pezsgőfogyasztás azonban világszerte nő, Skandináviában és Kanadában például két számjegyű az éves bővülés százalékos üteme. E trendet próbálják meglovagolni a pezsgőkészítésre alkalmas borvidékek, Magyarországon is. Már az 1990-es évek közepén néhány hazai szereplő nagyobb hozzáadott értékű pezsgővel próbált betörni a hazai piacra, a 2000-es, 2010-es években pedig ez a folyamat felerősödött. Kalocsai László szerint jó lehetőséget teremt, hogy az egy főre jutó, évi három liter körüli magyarországi pezsgőfogyasztás világszinten is jelentős. Bár a pezsgők nagyobb része a 2-3 eurós

polci árú tankpezsgő, nő a magasabb minőségű, tradicionális termékek aránya is. A vásárlók már az év egészében keresik a pezsgőt, bár a fogyasztása még mindig az év végi ünnepi időszakban a legmagasabb.

A tokaji borvidéken a 2000-es évek végén kezdtek el pezsgőkészítéssel foglalkozni az alapbort helyben termelve, de – technológia hiányában – a pezsgősítést bérben végeztették Ausztriában vagy Budafokon. Azóta több borászat is kiépítette saját pezsgővonalát, és a borvidéken létrehozott közösségi infrastruktúra is alkalmas a pezsgőkészítésre. Kalocsai László szerint a pezsgő jó alternatíva lehet a túltermeléssel küzdő tokaji szőlészeknek és borászoknak, hiszen a tokaji pezsgők piaci ára 2000 forinttól indul, vagyis a tokaji alapboroknál négy-ötször drágábban. Mivel pedig a pezsgőalapborok szőlőjét a szüreti szezon kezdetén szedik le, és a szőlő augusztus végére a pincékbe kerül, kiiktatnak egy komoly kockázati faktort is, mert szeptemberben és októberben a legkritikusabb az időjárás, és a seregély is szeptember közepétől okoz nagyobb problémákat. A borvidéki tanács alelnöke szerint hosszabb távon akár a 20 százalékot is elérheti a pezsgőkészítés aránya, de a húzóterméknek az aszúnak kell maradnia.

Franciaországi Dereszla-siker

A Dereszla Pincészet Sparkling Tokaji Vintage 2015-ös pezsgője ezüstérmet nyert a világ egyik legrangosabb pezsgőversenyén, az idei Effervescents du Monde-on – amelyen Magyarországról még két Törley pezsgőt díjaztak. „A 2015-ös indulás óta eltelt időben az idén jutottunk el az általunk elképzelt minőségig, amelyet megmutattunk a szakmának. Október–novembertől már a szakkereskedésekbe is eljut a Dereszla kétféle pezsgője, és beindult az is” – mondta Kalocsai László. Jelenleg körülbelül 50 ezer palackot készítenek, a mennyiséget középtávon legalább a duplájára emelnék. | VG

 

Tokaj pezsgő pezsgőfogyasztás Dereszla
Ezek is érdekelhetik