Magyar gazdaság

Meg kell húzni a nadrágszíjat Romániában

Gazdasági vonatkozásban egyértelműen a hanyatlás évének számít 2019 Romániában, ahol egy helyben topog az infrastruktúra-fejlesztés, váratnak magukra a nagy állami beruházások, közben a költségvetési hiány meredeken emelkedik. Hogy elkerülje a válságot, az új bukaresti kormány jövőre nem halogathatja a megszorításokat.

Igazuk lett az elemzőknek, akik már korábban jelezték, hogy az elhibázott gazdaságpolitikai intézkedések és a zsúfolt választási időszak miatt nehéz idők várnak Romániára.

Az idén számos területen megmutatkoztak a román gazdaság gyenge pontjai, amelyeket annál nehezebb lesz kiküszöbölni, hogy az október–novemberi kormányváltáson, valamint államfőválasztáson túlmenően jövőre helyhatósági és parlamenti megmérettetést is rendeznek az országban.

Márpedig Romániában elvesztegetett periódusokként tartják számon a választási éveket. Noha hangzatos ígéreteket tettek a közberuházások és az infrastruktúra fejlesztése terén, a 2016-ban hatalomra került szociáldemokraták (PSD) gazdaságpolitikáját a fogyasztás ösztönzése jellemezte. Az elmúlt három évben – amelynek során a román szocdemek ugyanennyi kormányfőt „fogyasztottak el” – jelentős bér- és nyugdíjemelésekkel megkétszerezték a közalkalmazottak fizetését, úgyhogy a közszférában 4700 lej (egy lej 70 forint) az átlagbér. (Eközben az országos nettó átlagbér 3080 lej.)

Fotó: Henning Kaiser/dpa/AFP

Ez viszont azzal járt, hogy a közalkalmazottakkal kapcsolatos kiadások immár elérik a román össztermék 11 százalékát, ami az elmúlt harminc évben a legnagyobb arány Romániában. A mintegy 70 százalékos első szakasza is hatályba lépett, miközben a társadalombiztosítási rendszer hiánya meghaladja a kétmilliárd lejt. Nem csoda, hogy teljesen kibillent az államháztartás egyensúlya, és a tavalyi 3 százalékos után az idén a GDP-hez mérten 4,4 százalékra ugrott a hiány. Sokatmondó hogy eközben mindössze 22 új autópálya-szakaszt adtak át a forgalomnak az országban.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Románia kilátások gazdaság költségvetés
Kapcsolódó cikkek