Magyar gazdaság

A kínálat mozgatta az árakat az árupiacokon

A vasérc volt 2019 nyertese, a földgáz árfolyama viszont egyenesen a földbe állt. Az olaj remek évet zárt, az arany jegyzése pedig lubickolt a geopolitikai bizonytalanságokban.

Leginkább a kínálati oldal alakulása mozgatta az árupiaci árfolyamokat tavaly, a szűkösség a legtöbb eszköz esetében felülírta a világgazdasági lassulás és a kereskedelmi bizonytalanságok okozta természetes keresletcsökkenést. A legtöbb elemző szerint az idén ugyanez lehet a helyzet: az egyedi sztorik háttérbe szorulnak, és egyértelműen a világgazdasági konjunktúra határozza meg az eszközárfolyamok alakulását.

A tavalyi év nyertese egyértelműen a vasérc volt: a főbb piacokon 25 százalékot emelkedett a fém ára.

A rali legfőbb kiváltó oka az volt, hogy a Vale bányavállalat brazíliai, brumadinhói bányájának zagytározójánál történt gátszakadás jelentősen csökkentette a piacra kerülő vasérc mennyiségét. A tavaly januári tragédia miatt a nyárra 34 százalékkal esett vissza a világ legnagyobb vasérctermelőjének a kapacitása. A katasztrófa miatti kínálati visszaesés nagyobb súllyal esett a latba, mint a legnagyobb felhasználók, Kína és India gazdasági lassulásától való félelem.

Fotó: AFP

A két legfontosabb árupiaci eszköz, az olaj és az arany is jó évet zárt. A Brent 15, a WTI több mint 20 százalékot drágult, viszont a gázárak a földre szálltak. Az olajpiacon a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) kitermeléscsökkentési megállapodásának meghosszabbítása, tehát a kínálat további mesterséges szűkítése volt a fő felhajtóerő.

Emellett olyan egyedi sztorik mozgatták az árfolyamot,

mint a szaúd-arábiai finomítók elleni szeptemberi dróntámadás vagy az iráni exporttilalom bevezetése.

A globális olajszükséglet az előrejelzések szerint az idén valamivel lassabban nőhet, mint tavaly, reális forgatókönyv lehet, hogy az év végére eltűnik a piacról a felesleg. Leginkább a globális konjunktúra, az OPEC-kvótáknak való megfelelés, valamint az amerikai palaolaj-kitermelés alakulása mozgathatja a jegyzést.

További részletek a Világgazdaság csütörtöki számában

OPEC kőolaj vasérc kínálat árupiac
Kapcsolódó cikkek