Magyar gazdaság

Klímavédelem termeléscsökkentés nélkül

Az élelmiszer-gazdaság károsanyag-kibocsátásának csökkentésére nem alternatíva a termelés mérséklése, vagyis az agráriumban a környezetet kisebb mértékben terhelő új technológiák bevezetése lehet a megoldás a klímavédelemben – jelentette ki Nagy István agrárminiszter évindító tájékoztatóján.

Az év fontos jogalkotási feladata a családi gazdasági és az őstermelői kategória szabályozási környezetének rendezése, a mezőgazdasági adózás rendszerének korszerűsítése, valamint a hazai szőlő-bor ágazat szabályozási környezetének megújításaként egy új bortörvény megalkotása – mondta Nagy István agrárminiszter évindító tájékoztatóján. Kiemelte, hogy január 1-jén hatályba lépett az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény, amely szerint az öntözés közérdek, és az ahhoz való hozzájutást igyekeztek egyszerűbbé, átláthatóvá, olcsóbbá és könnyebben elérhetővé tenni.

A cél, hogy a mostani 87,5 ezer hektáros öntözött területet két év alatt 200 ezer hektárra növeljék.

Nagy István beszélt arról is, hogy a tavaly létrehozott Nemzeti Földügyi Központ idén a törvény által meghatározott módon segíti az öntözéses beruházásokat, készíti az engedélyezést gyorsító dokumentumokat. Ez a központ kulcsszerepet tölt be az osztatlan közös tulajdon tervezett rendezésében is, amelyhez – ha elfogadják – a birtokrendezésről szóló törvénycsomag adja a kereteket.

Fotó: MTVA

A miniszter szerint fontos, hogy az időjárás okozta tavalyi veszteségeik után a kárenyhítő juttatást idén március 31-ig kifizessék a termelőknek a kárenyhítési alapból. Előzetes becslések szerint

körülbelül 15 milliárd forintot folyósíthatnak majd mintegy 7500 gazdálkodónak.

Idén is kedvezményes hitelprogramokat vehetnek igénybe a gazdálkodók a mezőgazdasági termeléshez és az ágazat beruházásaihoz. Nagy István arra számít, hogy teljesen lekötik a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás és az élelmiszeripar 100 milliárd forint összegű beruházási hiteleihez kapcsolódó kamattámogatás forrásait. Folytatódik az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahiteleinek támogatása is, a vállalkozások továbbra is csaknem kamatmentesen jutnak működési hitelekhez.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Nagy István klímavédelem öntözés
Kapcsolódó cikkek