Kelemen Zoltán | A 2019-es évjáratú borait már Balaton by Dereszla néven forgalmazza a zánkai Canter Borház – mondta a Világgazdaságnak Kalocsai László, a bodrogkeresztúri Dereszla Pincészet vezetője. A Balatonfüred–Csopaki borvidéken működő Canter és a Tokaj-hegyaljai borvidéki Dereszla egyaránt a Mészáros Lőrinc agrárérdekeltségeit összefogó Talentis Agro cégcsoporthoz tartozik, az utóbbin belül megalakult borászati divíziót pedig a Dereszla szakmai vezetői irányítják. Ennek keretében alakítják át a Canter Borház teljes termelési struktúráját, a két borászati társaság jogilag viszont továbbra is két különálló cégként működik majd.
A Canter átalakítása a szőlőtermesztéstől a borkészítésen át
a brandépítésig mindenre kiterjed.
A cél az, hogy a Zánkán készült borok jó kiegészítői lehessenek a Dereszla által készített tokaji boroknak, ezért itt elsősorban rozé és vörösbor készítésére helyezik a hangsúlyt – jelezte Kalocsai László. Ennek érdekében egy ültetvénymegújítási programot is elkezdtek, elsősorban a tihanyi és a dörgicsei területeken. Itt a fő fajták a cabernet sauvignon és a merlot, de a kékfrankosban is gondolkodnak, fehérbort adó szőlőként pedig elsősorban az olasz- és a rajnai rizling jön szóba.
„A Balaton-felvidék néhány száz évvel ezelőtt alapvetően vörösboros vidék volt. Azok a területi adottságok pedig, amelyekkel a Canter Borház rendelkezik, alkalmasak arra, hogy komoly vörösborok is készüljenek ott, és az is nagyon fontos, hogy a rozénál is alternatívát mutassunk” – hangsúlyozta a Dereszla Pincészet vezetője. Zánkán korszerű, a 2010-es évek elején beüzemelt technológia működik, amivel Kalocsai László szerint a Canter némi finomítás után Magyarország egyik leghatékonyabb és legmodernebb borászata lehet.
A Canter boraival a Dereszla már meglévő piacain próbálnak megjelenni. A bodrogkeresztúri borászat ugyanis több mint negyven országba exportál, és bíznak abban, hogy a balatoni rozék és vörösborok is piacot találnak ezekben az országokban. A Dereszlánál 2019-ben folytatódott a jó néhány éve megkezdett folyamat, és elsősorban az exportra koncentrálnak. A borászatnál biztatónak tartják az észak-amerikai piacot, az Egyesült Államokba és Kanadába irányuló kivitel az elmúlt két évben jelentősen bővült, illetve a távol-keleti országok is erős felvevőpiacnak bizonyulnak. Jó lehetőségeket látnak a Dereszlához tartozó Henye Borászatban előállított pezsgőikben is, amelyek közül a 2015-ös Sparkling Tokaji Vintage érmet nyert a világ egyik legrangosabb pezsgőversenyén, az Effervescents du Monde-on.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.