Magyar gazdaság

Mélyponton az eurózóna munkanélküliségi rátája

A legkisebb munkanélküliségi rátát novemberben a Cseh Köztársaságban regisztrálták, 2,2 százalékosat, Magyarországon 3,5 százalék az érték.

Tizenegy éves mélyponton stagnált novemberben az euróövezeti munkanélküliségi ráta az statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált kimutatása szerint. Az Európai Unióban a statisztikák kezdete óta a legalacsonyabb szinten áll a munkanélküliségi ráta.

Novemberben az előző havival megegyezően 7,5 százalékon állt a szezonálisan kiigazított az euróövezet 19 tagállamában.

Egy évvel korábban, 2018 novemberében 7,9 százalék volt az euróövezeti munkanélküliségi ráta. A novemberi 7,5 százalék 2008 júliusa óta a legalacsonyabb munkanélküliségi ráta az euróövezetben.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az Európai Unió 28 tagállamában szezonális kiigazítással 6,3 százalék volt novemberben a munkanélküliségi ráta, az októberivel megegyezően.

Egy évvel korábban, 2018 novemberében 6,6 százalékon állt a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban. A 6,3 százalékos munkanélküliségi ráta a legalacsonyabb az Európai Unióban a statisztikák vezetésének 2000 januári kezdete óta.

Novemberben 15,582 millióan voltak munka nélkül az Európai Unióban, ebből 12,315 millióan az euróövezetben.

Az előző havihoz képest az Európai Unióban 34 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma novemberben, az euróövezetben pedig 10 ezerrel csökkent.

Az egy évvel korábbihoz képest a munkanélküliek száma novemberben az EU-ban 768 ezerrel, az euróövezetben 624 ezerrel csökkent.

A legkisebb munkanélküliségi rátát novemberben a Cseh Köztársaságban regisztrálták, 2,2 százalékosat. Németországban 3,1 százalék, Lengyelországban 3,2 százalék, Magyarországon (az októberi adatok szerint), Máltán és Hollandiában pedig 3,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta.

A legnagyobb munkanélküliséget Görögországban mérték, 16,8 százalékosat (szeptemberi adatok szerint), valamint Spanyolországban novemberben 14,1 százalékosat.

Eurostat euróövezet munkanélküliségi ráta
Kapcsolódó cikkek