Magyar gazdaság

Nagyot szólhat az idén Kína és Hongkong tőzsdei együttműködése a kisbefektetők számára

Az Egyesült Államok tőzsdéin jelen lévő technológiai vállalatok közül majdnem kéttucatnyit jegyeztek be a hongkongi tőzsdén január közepéig.

Az Egyesült Államok tőzsdéin jelen lévő technológiai vállalatok közül majdnem kéttucatnyit jegyeztek be a hongkongi tőzsdén január közepéig. Ez rekordnak számít ilyen rövid idő alatt – közölte a börze (HKEX) szóvivőjére hivatkozva internetes oldalán az AsiaTimes. Nemzetközi sajtóértesülések szerint több óriásvállalat, például a Baidu, a Ctrip és a NetEase is belső átvilágítást végez a másodlagos jegyzéssel összefüggésben. Az év elején megindult dömping vélhetően annak köszönhető, hogy tavaly év végén sikeresen zajlott le az internetes kereskedőóriás, a kínai Alibaba tőzsdére lépése a hongkongi börzén.

A tengerentúlon, a New York-i tőzsdén forgó e-kereskedelmi szereplő azután jelenhetett meg a hongkongi részvénypiacon, hogy a Stock Connect elnevezésű, Kína és Hongkong közötti tőzsdei partnerséget célzó programban a hongkongi börze enyhítette a másodlagos tőzsdei jegyzéshez szükséges követelményrendszer egyes elemeit, különösen azokat, amelyek a tulajdonosi szerkezetre vonatkoztak, de könnyített a likviditási és a piaci kapitalizációs kritériumokon is.

Fotó: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images

A tőzsdei folyamat legerősebb hatása az lehet, hogy a Kína és Hongkong közötti tőzsdei együttműködési program részeként a hongkongi palettán megjelenő cégek papírjaival a kínai kisbefektetők közvetlenül is kereskedhetnek, ami jelentős keresletet generálhat a másodlagos jegyzéssel megjelenő cégek értékpapírjaira. A két tőzsdét jelenleg is összeköti a Stock Connect program, ez azonban nem minden részvényhez és nem mindenki számára hozzáférhető. A hírek szerint a döntés ebben a negyedévben vagy legkésőbb májusig megszülethet.

Szakértők szerint a távol-keleti társadalom befektetői tudatossága és magatartása alapjaiban tér el a nyugati részvényesekétől. A kínaiak körében sokkal elterjedtebb, hogy a lakosok kisrészvényesként a börzéken forgatják kisebb tőkéjüket, sokszor kifejezetten spekulatív céllal.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Kína Alibaba másodlagos jegyzés ETF
Kapcsolódó cikkek