Magyar gazdaság

Több éve nem látott mélységbe lökte a földgázárakat az enyhe időjárás

Régen látott alacsony szintre esett a földgáz ára a nemzetközi jegyzésben. A túlkínálatos piacon az árak még tovább eshetnek, hacsak az időjárás nem hoz télies fordulatot.

V alamivel két dollár alá esett a hét elején a földgáz egymillió brit hőegységre (MMBTU) vetített világpiaci ára. Egy köbméterre átszámítva tehát mindössze 21 forintot adtak a napokban a gázért a nemzetközi kereskedésben, ami 2016 óta nem látott mélypont. Emellett az amerikai energiahivatal (EIA) napokban kiadott gázipari jelentése rögzíti, hogy

idén várhatóan 9 százalékkal alacsonyabb, 2,33 dollár/hőegység lehet az Amerikában irányadó Henry Hub földgáz átlagos ára a tavalyi 2,57 dollár után.

A gáziparban jelentős súlyt képviselő amerikai piacon az is a kínálat túlsúlyát erősíti, hogy a palakitermelők növelték olajkitermelésüket, ezzel párhuzamosan viszont az úgynevezett társult gáz kitermelése is tovább bővült, leszorítva a gáz árát. A meredeken csökkenő trend egy másik, átfogóbb kiváltó oka, hogy meglehetősen enyhe a tél az északi féltekén, így a háztartások és a kiskereskedelem felhasználása csökken, ami a lakosság fűtésigényének mérséklődését mutatja.

Fotó: AFP

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője arról beszélt lapunk érdeklődésére, hogy a melegebb idő ellenére az ipari és áramtermelői felhasználás nő. Kiemelte:

Ha nem változik meg az időjárás, és nem köszönt be rövidesen az igazi tél, az azzal járhat, hogy a gázpiac február közepére összeomolhat.

A szakértő hozzátette, ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a 10-15 éves viszonylatban már így is példátlanul alacsony gázárak rövid távon tovább csökkennének. Az elemző a kilátásokat illetően arra számít, hogy a következő egy-két évben maradnak az alacsony árak, hiszen a túlkínálat miatt jelentős a felgyülemlett gázmennyiség. A ciklikusság itt is megfigyelhető, tehát két-három éves időtávon már az elemző szerint is emelkedhet az árszint

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

gáz földgáz vezeték
Kapcsolódó cikkek