Magyar gazdaság

Van vevő az Antenna Hungária telkére

A kikiáltási áron, 1,245 milliárd forintért kelhet el az Antenna Hungária által meghirdetett XI. kerületi, több mint tízezer négyzetméteres telek, amelyre akár irodakomplexum vagy társasház is építhető – értesült a Világgazdaság.

E gyütt csaknem kétmilliárd forint volt annak a két budai ingatlannak a kikiáltási ára, amelyet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) elektronikus árverési rendszerén keresztül bocsátott értékesítésre az Antenna Hungária (AH). A Világgazdaság értesülései szerint nem érkezett ajánlat a XII. kerületi, Csíz utcai, 8893 négyzetméteres beépítetlen területre, amelynél 690 millió forintról indult a licit. Viszont a XI. kerületi, Barázda utcai telek gazdára találhat, hiszen a 10 157 négyzetméteres, belterületi, ipari jellegű ingatlanra az e-árveréshez tartozó licitnapló szerint a kikiáltási árral egyező, 1,245 milliárd forintos vételi ajánlat futott be. Lapunk még a licitálás fázisában érdeklődött az AH-tól, hogy a szóban forgó telkekkel eredetileg mi volt a terve, illetve miért adna túl rajtuk, de a társaság kommunikációs osztályán azt közölték, hogy „az ingatlanok értékesítése a vállalat okszerű gazdálkodásának a része, ezekhez az üzleti döntésekhez a cég nem kíván kiegészítéseket tenni”.

Az MNV-s árveréseknél nem ritka, hogy az ingatlanfejlesztői szemmel jó befektetésnek tűnő telkek sem kelnek el. Tavaly decemberben például nem akadt vevő 6,9 milliárd forintért a 2016 óta üresen álló, egykori balatonőszödi kormányüdülőre, pedig a 16 hektáros terület saját kikötővel, mintegy 750 méteres partszakasszal, a többi közt három szállodával és öt villával is rendelkezik. Ugyanígy sikertelen volt a siófoki Erzsébet szálloda és a parádfürdői Károlyi-kastély csomagban történő eladása is 2,3 milliárd forintért. Ezek alapján az Antenna Hungária számára kedvező fejlemény, hogy a társaság a két meghirdetett ingatlan egyikén, ráadásul éppen az értékesebben túl tud adni.

Egy új tulajdonos a Csíz utcában akár társasház felhúzásában is gondolkodhatott volna, mégsem csapott le senki a lehetőségre. Lakóingatlan azonban a Barázda utcában is létesíthető, de ott a kereskedelmi célú hasznosítás tűnik kézenfekvőbbnek. Mivel a vevő kiléte még nem ismert, értelemszerűen a szándékai sem. A Barázda utca és a Szerémi út sarkán található, több mint tízezer négyzetméteres telek kapcsán Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a Világgazdaságnak kifejtette: gyorsan fejlődik a XI. kerület, az itt kínált ingatlan környezetében pedig már most a vegyes funkciójú, tehát a lakó- és irodaépületek együttes jelenléte jellemző.

Az újbudai ingatlan kapcsán a majdani beruházónak azzal is számolnia kell, hogy a telken van egy jellegzetes, az 1960-as években épült kéthajós csarnokváz. Az építmény eredetileg végszerelde volt, egy daruzott csarnok, amely az üzemi funkció megszűntével használaton kívül került. A leírás szerint az épület szerkezetkész, általános műszaki állapota 50 százalékos. Fontos részlet azonban, hogy a szabályozási tervlap a keleti telekhatáron, a forgalmas Szerémi út mentén 40 méter széles sávban kizárja a lakáscélú rendeltetést. Ez az ingatlan csaknem 50 százalékát lefedi, igaz, a meglévő, részben felújított csarnoképület legnagyobb része ebben a sávban van.

Ezek is érdekelhetik