Magyar gazdaság

A megbízások negyede adómentes marad

Megoldás lehet az építőipar kifehérítésére az online kasszarendszer bevezetése, amivel már a jegybank lakáspiaci tanácsadó testülete is foglalkozott.

Becslések szerint megközelítette az ezermilliárd forintot tavaly az építőipari feketemunkák értéke, hiszen

20-25 százalékra taksálják az ágazatban adóelkerüléssel szerzett jövedelmek arányát

– tájékoztatta a Világgazdaságot Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke. A szövetségi vezetőt az építőipar kifehérítését célzó online kasszarendszer bevezetésének tervéről kérdeztük, amelyről lapunknak mint lehetséges és szükséges lépésről nyilatkozott Scheer Sándor, a Market Zrt. vezérigazgatója, aki a Magyar Nemzeti Bank Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testületének (LITT) is az elnöke.

A feketegazdaság felszámolását nehezíti az elaprózott cégstruktúra
Fotó: Vémi Zoltán / VG

Tovább nőhetett az építőipar GDP-n belüli súlya

A gazdaság egyik hajtóereje volt tavaly a szektor, a bővülés az idén is folytatódhat.

Scheer úgy fogalmazott, hogy a túlfűtött építőiparban sok az új vállalkozó, az ügyeskedő, akik azért okoznak gondot, mert éppen az lenne az érdek, hogy szabályozottabb legyen az egész iparág. A szakember szerint a fehérítés érdekében jó lenne egy olyan online kassza az építőiparban, amilyen a kereskedelemben vagy a vendéglátásban már van. A Világgazdaság értesülései szerint a másutt bevált módszer javaslatként azóta a LITT ülésén is előkerült, de hogy történt-e ennél több is, arról nem kaptunk információt a Pénzügyminisztériumtól.

Az ÉVOSZ elnöke szerint a feketegazdaság felszámolása hatalmas feladat az elaprózott építőipari cégstruktúra miatt: csaknem százezer mikro- és kisvállalkozóra kellene üvegzsebet varrni. A nagyvállalatokat látja az adóhatóság, a kis cégek, köztük a lakossági megrendelésre dolgozók körében viszont szerény a számlaadási hajlandóság. A megrendelőknek az alacsony ár a fontos, nem a megbízott csapat adófizetési morálja. Számítások szerint a lakásépítés-, -felújítás területén csak az idén körülbelül 400 milliárd forintot nem lát a költségvetés.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

online kassza feketegazdaság építőipar adózás Scheer Sándor Koji László
Kapcsolódó cikkek