Magyar gazdaság

Tovább nőhetett az építőipar GDP-n belüli súlya

A gazdaság egyik hajtóereje volt tavaly a szektor, a bővülés az idén is folytatódhat.

Az építőipar részesedése a bruttó hazai termékből (GDP) tavaly 5,2 százalék körül alakulhatott, ami érdemi növekedés a 2018-as 4,5 százalékhoz képest – mondta a Világgazdaságnak Matheika Zoltán, a Kopint-Tárki vezető kutatója. Varga Mihály pénzügyminiszter néhány évvel ezelőtt arról beszélt, hogy kedvező lenne, ha a magyar építőipar – Ausztriához hasonlóan – elérné a 8 százalékos arányt.

Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: MTI/Bús Csaba

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője arra hívta fel lapunk figyelmét, hogy pontos számokat csak a pénteki, részletes GDP-adatok alapján lehet mondani, de az első kilenc hónapban 5,2 százalék volt az építőipar súlya a gazdaságban. Az utolsó negyedévben azonban gyengébben szerepelt az ágazat 2019 többi részéhez viszonyítva, így GDP-arányosan 5 százalék körül lehetett a szektor mérete.

A megbízások negyede adómentes marad

Megoldás lehet az építőipar kifehérítésére az online kasszarendszer bevezetése, amivel már a jegybank lakáspiaci tanácsadó testülete is foglalkozott.

Németh Dávid hozzáfűzte: míg januártól szeptemberig 1-1,2 százalékponttal járult hozzá a növekedéshez az építőipar, addig az utolsó negyedévben ez 0,8 százalékpont körül alakulhatott, így 2019 egészében 1 százalékpont lehetett a szektor bővüléstámogató ereje.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az építőipar GDP-arányos hozzáadott értéke 5,3 százalék volt 2018-ban, ez jókora bővülés a két évvel korábbi 3,6 százalékhoz képest.

Az idén lassulhat az építőipar dinamikája, de meghaladhatja a GDP-növekedés ütemét. Az arány 5,5 százalékra ugorhat, a szektor fél százalékponttal támogathatja a bruttó hazai termék bővülését – hangsúlyozta Németh Dávid. A K&H szakértője szerint a szektor fejlődését visszafoghatja a kapacitáshiány és a megrendelésállomány csökkenése, elsősorban az uniós beruházások és a lakásépítések területén várható mérséklődés.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

GDP beruházások építőipar
Kapcsolódó cikkek