Magyar gazdaság

Benyújtotta a büdzsét a kormányzat

Hűvös fogadtatásra számíthat a kongresszusban Donald Trump költségvetési tervezete, amely jelentősen csökkentené a szociális támogatásokat és a külföldi segélyeket, miközben emelné a katonai és infrastrukturális kiadásokat.

A Fehér Ház hétfőn hozta nyilvánosságra az októberben kezdődő 2021-es pénzügyi év 4800 milliárd dolláros költségvetési tervezetét, de kormányzati forrásokból már a hét végén kiszivárogtak a fő számok. Így már előre tudni lehetett, hogy Donald Trump elnök a külföldi segélyeket 21 százalékkal, 44,1 milliárd dollárra akarja visszavágni, és jelentősen csökkentené a szociális ellátásra fordított összeget. 130 milliárd dollárral kevesebbet költenének az idősek gyógyszerár-támogatására, 292 milliárddal a szegények egészségügyi ellátására és élelmiszerjegyekre, valamint 70 milliárddal a rokkantsági segélyekre.

A következő tíz évben összesen 4400 milliárd dollárral csökkentenék a szövetségi kormány kiadásait, és ennek a felét az ezekre a népszerű szociális programokra szánt összegeken spórolnák meg.

A Washington Post értesülése szerint emellett jövőre 5 százalékkal visszavágnák a járványvédelmi központok büdzséjét, és 6 milliárd dollárral az oktatási minisztériumét. Egy kormányzati illetékes azt mondta a Reutersnak, hogy tudatosan javasoltak ilyen jelentős visszavágásokat, bár tisztában vannak azzal, hogy a kongresszus növeli majd ezeket.

Vannak azonban olyan tételek is, amelyeket Trump emelni tervez. A katonai kiadások 0,3 százalékkal, 740,5 milliárd dollárra növelné, és újabb 2 milliárd dollárt fordítana a mexikói határon építendő falra – jóval kevesebbet annál a 8,6 milliárd dollárnál, amelyet egy éve kért a kongresszustól (és nem kapott meg). Idén viszont kormányzati források szerint nem tervez a védelmi kiadásokból átcsoportosítani pénzt erre a célra. Kiberbiztonságra 1,1 milliárd dollárt szánnak.

Fotó: MTI/AP/J. Scott Applewhite

A tervezet 3700 milliárd dolláros bevétellel és 1000 milliárd dollár körüli deficittel számol, de az utóbbi a számítások szerint 200 milliárd dollárra csökken egy évtized múlva. A kormányzat abból a feltételezésből indul ki, hogy a gazdaság a következő 15 év alatt átlagosan évi 3 százalékkal növekszik majd, és a bővülésnek lendületet ad egy újabb tervezett adócsökkentés, valamint az alacsony hitelkamatok.

„Az első és legfontosabb, hogy visszaállítsuk a növekedést. Csak így kezelhetjük az ország előtt álló hosszú távú költségvetési kihívásokat” – mondta a CNBC-nek Mike Pence alelnök. A kormányzat előrejelzése azonban némileg optimistának tűnik; a Kongresszus Költségvetési Hivatala (Congressional Budget Office – CBO) azzal számol, hogy a következő tíz évben a 1,6-1,7 százalékkal nő, a deficit pedig 1700 milliárd dollárra duzzad.

A költségvetés tervezetét egyébként ebben a formában elemzők szerint biztosan nem fogadja majd el a kongresszus, mert Trump még a saját pártján belül is ellenállásra számíthat.

A republikánus törvényhozók egy részét ugyanis aggasztja a növekvő költségvetési hiány és az eladósodás, a demokraták pedig nem szavazzák meg a szociális kiadások ilyen mértékű megnyirbálását. Még a tervezett infrastrukturális beruházásokra is nehéz lesz a Fehér Háznak pénzt kicsikarnia a kongresszustól, a konkrét finanszírozandó programok kiválasztása ugyanis alighanem a választási kampány áldozatául esik majd. Ezt jól mutatja, hogyan reagált a kiszivárgott számokra Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke. „A költségvetés az értékrend kifejeződése, és az elnök ismét megmutatta, mennyire nem érdekli őt a keményen dolgozó amerikai családok jó egészségi állapota, pénzügyi biztonsága és jóléte” – idézte a politikust a CNN.

Donald Trump amerikai költségvetés USA költségvetés
Kapcsolódó cikkek