Magyar gazdaság

A BMW lehetőség, nem garancia

A német autógyár, a BMW Hajdú-Bihar megyébe való települése csak akkor lendíti fel a magyar cégeket, ha új képességekre tesznek szert. Emellett óriási lehetőségek maradtak a helyi élelmiszer-termelésben – mondta Miklóssy Ferenc, a megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Világgazdaságnak.

„A németeknek óriási demográfiai problémájuk van. Azt szeretnék, ha a képzett közép-európai munkavállalók odamennének dolgozni. De nekünk nem ez az érdekünk, hanem az, hogy az itteni vállalatok alkalmazzák őket” – fogalmazott a Világgazdaságnak adott interjúban Miklóssy Ferenc.

Hajdú-Biharban alacsony az átlagkereset és a kiskereskedelmi forgalom, Debrecen gazdaságáról viszont mostanában elsőre mindenkinek az jut az eszébe, hogy idetelepül a BMW. Arra a kérdésre, hogy „akkor most minden jobbra fordul?”, a kamarai elnök elmondta, hogy a magyar cégek sokkal többet szállíthatnának be, az autóiparban a jelenlegi többszörösét.

Ha idejönnek nagyon hatékony nemzetközi cégek, a helyi vállalatoknak csak akkor lesz jobb, ha alkalmasak a versenyképes beszállításra. A multi nem tekinti elsődlegesnek, hogy innen vásároljon. Ha jobbat talál máshol, akár a lengyeleknél, azt veszi meg.

Fotó: Matey István / Hajdú-Bihari Napló

Miklóssy Ferenc szerint a magyar cégeknek nagyon sok behozni valójuk van, nem csak a nyugat-európaiakkal, hanem még a csehekkel szemben is. Úgy véli, hogy innovációban, fejlesztésekben, munkakultúrában, nyelvtudásban rengeteget kell javulnunk, nem holnap, de minél előbb.

Hajdú-Biharban a legalacsonyabb az egy főre jutó ipari termelés, a sertésállomány viszont a legnagyobb az országban.

Arra a kérdésre, hogy a mezőgazdaságtól az ipar felé kellene-e fordulni, az elnök elmondta, hogy a sertésállomány megvan, de kisebb, mint volt.

Hajdú-Bihar az agráriumot tekintve az egyik legjobb adottságú magyar megye.

Elmondta, hogy sok minden megszűnt, például a cukorgyártás vagy a mezőgépipar, de a feltételek megmaradtak. Fejleszteniük kell az agrárgazdaságot, öntözéses módszerekkel, digitális technológiákkal prémium-élelmiszereket kell előállítani, mert ez a jövő. Debrecenen kívül jelentős ipar szinte egyáltalán nincs a megyében. A Hajdúságban, a bihari térségben megszűnt, bár az autópálya javíthat majd a helyzeten – fogalmazott Miklóssy Ferenc.

A teljes interjú a Világgazdaság 2020. március 2-ai számában olvasható

(Címlapkép: Armin Weigel/dpa/AFP)

Miklóssy Ferenc Hajdú-Bihar megye mezőgazdaság kamara BMW
Kapcsolódó cikkek