Magyar gazdaság

A kormányhivatalok adják ki az engedélyt

Március 1-jével változtak az építések engedélyeztetési szabályai: nehezebbé vált a kérelmezési eljárás során egy-egy beruházás megtámadása, amely hátráltatta a kivitelezés megkezdését.

Az engedélyeztetés időzítése és költsége mindig fontos szerepet játszik az ingatlan­beruházások megtérülése szempontjából.

Azonban a hatósági eljá­rás kiszámíthatatlanságán túlmenően az engedélyeztetés mind ez idáig további súlyos kockázati tényezőnek is ki volt téve: a szomszédok és más érdekeltek fellebbezéssel megtámadhatták az építési hatóság által kiadott határozatot.

Ez pedig akár hosszú hónapokkal is késleltethette az építkezések befejezését. A fellebbezés lehetőségével nem egy esetben éltek az érdekeltek zsarolási eszközként: a fellebbezés elméleti lehetőségét meglebegtetve igyekeztek pénzügyi előnyre szert tenni a megrendelő vagy a vállalkozó rovására.

Ezen a kiszolgáltatott helyzeten változtathat a március 1-jével hatályba lépett új építési eljárási rend – hívta fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda témában kiadott közleménye. Érdeksérelem esetén az igény érvényesítéséért közvetlenül a bírósághoz kell fordulni.

A kötetlenebb és rugalmasabb fellebbezési rendszert tehát egy formalizáltabb bírósági eljárás váltja fel, ami az ügyvédi iroda várakozása szerint csökkenteni fogja a jogorvoslatok számát, és növeli a beruházók biztonságérzetét.

Fotó: VG – Móricz-Sabján Simon

Javítja a fentiek mellett a beruházók helyzetét, hogy amíg a fellebbezésnek az elsőfokú döntésre halasztó hatálya van,

addig egy peres eljárás megindításának már nincs ilyen hatása. Mostantól tehát csak a bíróság külön ilyen tartalmú döntése esetén kell az építkezés megkezdésével megvárni a jogorvoslati eljárás lefolytatását.

Az építési engedélyek kiadása az érintett önkormányzat jegyzőinek hatásköréből márciustól a kormányhivatalokhoz kerül. A változás a már folyamatban lévő ügyekre is alkalmazandó – feltéve, hogy az ügyben február 29-ig nem született érdemi döntés.

Mivel számos folyamatban lévő ügy cserél majd gazdát, az átállás rendkívül időigényes és hosszadalmas folyamat lehet, az ügyek átadása az eljárási határidőket azonban nem befolyásolja.

Rövid távon vélhetően okoz majd némi fennakadást az ügyátadás a hatóságok között, aminek következtében a szokásosnál több folyamatban lévő ügy végződhet függő hatályú döntéssel, azaz automatikusan kiadják a kért építési engedélyt akkor is, ha a hatóság nem hozott időben érdemi döntést.

Hosszú távon pedig akár érdemben csökkenhet a nagyberuházások költség- és időigénye. Ez pedig végső soron az ingatlanárakra is jótékony hatással lehet a jogi szakértői vélemény szerint.

nagyberuházások eljárási szabályok engedélyeztetés
Kapcsolódó cikkek