Magyar gazdaság

Dolgozókat igazolhatnak át az áruházak

Megoldást jelenthet a hatalmas nyomás alatt álló élelmiszerláncoknak, ha határozott idejű, három hónapra szóló szerződést köthetnek azokkal az iparcikküzleti eladókkal, akik épp a vírushelyzet miatt válnak szabad munkaerővé.

Az élelmiszer-kiskereskedé­sek

be­számolója szerint múlt hét szerda óta lényegében minden nap a karácsony előtti időszak forgalmát idézi – mondta a Világ­gazdaságnak Karsai Zoltán, a Keres­kedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. Éppen ezért arra irányulnak a tárgyalásaik, hogy kiegyenlítsék a piaci hatásokat, és a vírushelyzet miatti forgalomkieséssel leginkább sújtott áruházakból – legyen az divatáru-, sport- vagy éppen bútorbolt – a felszabaduló munkaerő-kapacitást átirányítsák az élelmiszerüzletekbe. A KASZ elnöke előrebocsátotta: erre a manőverre az a kézenfekvő megoldás, hogy az említett dolgozók fizetés nélküli szabadságot vehessenek ki a munkahelyükön, miközben határozott időre, három hónapra egy szuper- vagy éppen hipermarket kötelekébe kerülnek pénztárosként, árufeltöltőként vagy raktárosként. Karsai Zoltán hangsúlyozta: előremutató a dolgozók jövedelemkiesését garantáló megállapodások előkészítése. Ennek során sokat nyom a latban, hogy ma már egy kiskereskedelmi munkavállaló szinte akkora kincs, mint egy egészségügyi dolgozó.

A hektikus piaci hatásokat az iparági értesülések is alátámasztják. A Világgazdaság úgy tudja, az egyik fővárosi bevásárlóközpont amúgy nagy forgalmú divatáruüzletében hétfőn négy óra alatt egyetlen vásárló vett valamit 13 ezer forint értékben, míg ugyanennek a ruházati láncnak egy másik budapesti üzletében a délelőtti forgalom mindösszesen 3500 forintot tett ki. Ezzel szemben az egyik élelmiszerdiszkont agglomerációban található üzletében – ahol „normál” időkben a hétmillió forintos napi forgalom már rendkívül erősnek számít – hétfőn csaknem húszmillió forintos bevételt könyveltek el. Tegnap délelőtt ugyanitt már szakaszosan engedték be a vásárlókat. Sokan arra számítottak, hogy a műszaki boltok is hamar megroppannak, de a Világgazdaság érdeklődésére az Extreme Digital arról számolt be, hogy a vállalat egyelőre a vásárlás növekedését, nem pedig a csökkenését érzékeli mind a webáruház, mind a hagyományos üzletek esetében. A forgalomnövekedés már a hónap eleje óta tart, a notebookok kimagasló keresletét pedig március 13. óta tapasztalják.

A járvány az üzemanyag-értékesítésben is új helyzetet teremt. Orosz András, a Mol Magyarország kiskereskedelmi vezetője a Világgazdaságnak elmondta: a Mol csoport továbbra is biztosítja a régió és Magyarország energia- és üzemanyag-ellátását. Hangsúlyozta: a vállalatcsoport üzleti folyamatai – a termelés, a gyártás, az áruszállítás és az üzemanyag-kiszolgálás – továbbra is változatlanul működnek, a lakosság üzemanyag-ellátása zavartalan. A töltőállomás-hálózatban számos intézkedést vezettek be: a shopokban legalább óránként (csúcsidőben ennél is gyakrabban) fertőtlenítik a mosdókat és a gasztroterületet: a pultot, a székeket és az asztalokat. A töltőpisztolyokat szintén rendszeresen tisztítják, fertőtlenítik, több száz kúton pedig egyszer használatos kesztyűket is kihelyeztek. A Fresh Corner üzletekben a csészés és a saját bögrés kiszolgálást szüneteltetve csak papírpohárban adnak kávét, és kizárólag előrecsomagolt pékárukat kínálnak. Felhívják arra is a vásárlók figyelmét, hogy tartsanak egyméteres távolságot, de csúcsidőben előfordulhat a kinti várakoztatás is.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség – amelynek a Mol éppúgy a tagvállalata, mint például a SPAR, a Tesco, a Praktiker vagy a Rossmann – nevében Vámos György főtitkár tegnap közölte: miután az elmúlt napokban számos megkeresést kaptak helyi intézkedésekről, együttműködnek az önkormányzatokkal is.

Ezek is érdekelhetik