Kelemen Zoltán | Amíg a koronavírus miatt elrendelt iskolaszünet tart, addig a 20-25 százalékkal magasabb baromfihús-kereslet is fennmarad, az éttermi forgalom visszaesése és a turisták elmaradása ellenére is – mondta a Világgazdaságnak Bárány László, a Master Good Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Sokan maradnak otthon, kénytelenek főzni, és így
– főleg a gyerekek – többet esznek, mint a közétkeztetésben. Az is igaz, hogy a vásárlásaikkal az emberek a koronavírus okozta helyzetet túlreagálják, a felfokozott kereslet pedig olyan igények elé állította a kiskereskedelmi láncokat, amelyeket nem tudnak folyamatosan kielégíteni.
Ez logisztikai, és nem az árualap okozta probléma – mondta Bárány László. A határok átjárása ügyében hozott új szabályozás némi értetlenséget és kommunikációs apályt váltott ki, ami lassítja a forgalmat. De az EU-tagországok között az áruk szabad áramlása működik, ami igaz a húsokra és a takarmánykiegészítőkre is. Az ugyanakkor biztos, hogy lelassult a forgalom a kötelező procedúra bevezetése és az új rendszer felállásának nehézségei miatt.
Bárány László szerint ez a folyamat a jövő hét elejére, közepére visszatér a normális kerékvágásba. A fehérjetakarmányok esetében azonban elképzelhető, hogy korlátozott lesz a hozzáférés, mert az olaszországi Triesztben rakják ki a tengerentúlról érkező szóját, és ez most nem tud eljutni Magyarországra. Hasonló problémák lehetnek a takarmányokba kevert aminosavak és vitaminok esetében, amelyek döntő hányadát Kínából szállítják. Bárány László ennek ellenére nem tart drámai helyzettől.
Ahogyan azt sem tartja valószínűnek, hogy külföldiek vásárolták volna fel a csirkehúsokat. Nyugat-Európában is az a helyzet, mint nálunk, hogy több baromfihúst termelnek a hazai igényeknél, és most az export nem mehet az Európán kívüli nagy vevőkhöz, vagyis van bőven baromfihús.
Érdekes helyzet alakul ki ugyanakkor a munkaerőpiacon. Sajnos megindult és a következő két hónapban felerősödik az a folyamat, hogy sok ember tartósan elveszti az állását. A Master Good üzemegységeibe már most jelentkeznek, ráadásul kvalifikált dolgozók, így ebben a helyzetben Bárány László szerint az élelmiszeripari cégek minőségi munkaerővel tudják feltölteni a hiányzó létszámot. A maga részéről attól sem tart, hogy a személyek mozgásának korlátozása miatt ne tudnának működni az élelmiszeripari üzemek, ugyanis kormányzati körökből azt a jelzést kapták, hogy erre csak drámaian nagy létszámú megbetegedés esetén kerülne sor, akkor pedig az ellátásért felelős cégek kormányfelügyelet alatt folytatnák a munkát. Bárány László bízik abban, hogy ezt az állapotot nem érjük el.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.