BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Logisztikai gondok mutatkoznak az ellátásban

Kelemen Zoltán | Amíg a koronavírus miatt elrendelt iskolaszünet tart, addig a 20-25 százalékkal magasabb baromfihús-kereslet is fennmarad, az éttermi forgalom visszaesése és a turisták elmaradása ellenére is – mondta a Világgazdaságnak Bárány László, a Master Good Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Sokan maradnak otthon, kénytelenek főzni, és így

– főleg a gyerekek –­­ többet esznek, mint a közétkeztetésben. Az is igaz, hogy a vásárlásaikkal az emberek a koronavírus okozta helyzetet túlreagálják, a felfokozott kereslet pedig olyan igények elé állította a kiskereskedelmi láncokat, amelyeket nem tudnak folyamatosan kielégíteni.

Ez logisztikai, és nem az árualap okozta probléma – mondta Bárány László. A határok átjárása ügyében hozott új szabályozás némi értetlenséget és kommunikációs apályt váltott ki, ami lassítja a forgalmat. De az EU-tagországok között az áruk szabad áramlása működik, ami igaz a húsokra és a takarmánykiegészítőkre is. Az ugyanakkor biztos, hogy lelassult a forgalom a kötelező procedúra bevezetése és az új rendszer felállásának nehézségei miatt.

Bárány László szerint ez a folyamat a jövő hét elejére, közepére visszatér a normális kerékvágásba. A fehérjetakarmányok esetében azonban elképzelhető, hogy korlátozott lesz a hozzáférés, mert az olaszországi Triesztben rakják ki a tengerentúlról érkező szóját, és ez most nem tud eljutni Magyarországra. Hasonló problémák lehetnek a takarmányokba kevert aminosavak és vitaminok esetében, amelyek döntő hányadát Kínából szállítják. Bárány László ennek ellenére nem tart drámai helyzettől.

Ahogyan azt sem tartja valószínűnek, hogy külföldiek vásárolták volna fel a csirkehúsokat. Nyugat-Európában is az a helyzet, mint nálunk, hogy több baromfihúst termelnek a hazai igényeknél, és most az export nem mehet az Európán kívüli nagy vevőkhöz, vagyis van bőven baromfihús.

Érdekes helyzet alakul ki ugyanakkor a munkaerőpiacon. Sajnos megindult és a következő két hónapban felerősödik az a folyamat, hogy sok ember tartósan elveszti az állását. A Master Good üzemegységeibe már most jelentkeznek, ráadásul kvalifikált dolgozók, így ebben a helyzetben Bárány László szerint az élelmiszeripari cégek minőségi munkaerővel tudják feltölteni a hiányzó létszámot. A maga részéről attól sem tart, hogy a személyek mozgásának korlátozása miatt ne tudnának működni az élelmiszeripari üzemek, ugyanis kormányzati körökből azt a jelzést kapták, hogy erre csak drámaian nagy létszámú megbetegedés esetén kerülne sor, akkor pedig az ellátásért felelős cégek kormányfelügyelet alatt folytatnák a munkát. Bárány László bízik abban, hogy ezt az állapotot nem érjük el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.